Доступність посилання

ТОП новини

Медовий Спас у Донецьку


Цей молодий бджоляр прибув на подібне свято вперше
Цей молодий бджоляр прибув на подібне свято вперше

Донецьк – 10 тонн меду привезли бджолярі з різних куточків України у Донецьк у ці вихідні. На медовий Спас у місті проходить традиційна виставка-продаж меду. У суботу «солодке золото» святили, дякуючи Богові за врожай меду, який цього року завдяки теплій погоді видався напрочуд багатим.

Липа дає світлий мед, гречка – найтемніший, різнотрав’я – золотавий. Ці сорти меду притаманні Сходові України. Західноукраїнський (Карпатський) мед містить осот, бояришник, будяк. Літній варіант меду з карпатського різнотрав’я має бурштиновий колір.

Бджолярі з 11 куточків України показали все різномаїття меду на православній виставці у Донецьку. Для більшості з них мед – справа родинна. На ярмарок вони приїжджають цілими сім’ями.

Тарас Цвірко разом із родиною приїхав у Донецьк з-під Канева Черкаської області.

Мед на будь-який колір і смак
«Мені в цьому році батьки подарували на день народження перших десять вуликів. Я тільки починаю цим займатись», – каже Тарас.

Врожай цього року, за словами бджолярів, перевищує минулорічній. Якості українського меду сприяли погодні умови, пояснив бджоляр із Луганської області Роман Бебешко.

«На початку літа багато дощило. Трави цвіли, бо була вологість, сонце, тепло – йшло рясне виділення нектару. І бджоли добре беруть нектар. Нектар – це мед, але не перероблений», – пояснює Роман.

Справжній мед дере у горлі

Найбільше цього року вродила липа і акація, відповідні сорти українського меду користуються високим попитом у країнах Азії, зокрема, в Китаї, розповідають бджолярі. Закордонних покупців приваблює якість і дешевизна українського меду.Солодке золото, яке залишиться після ярмарку, інвестори беруть оптом по 15 гривень за літр, хоча у роздрібній торгівлі він коштує 80 гривень.

Не лякає донеччан мінімальна ціна «солодкого золота» – мед смакують і охоче купують. Усюди лунають застереження від підробок, на які можна натрапити у супермаркетах, і в кожного з пасічників на це свій особистий рецепт:

Справжній мед дере у горлі.

Коли зачерпнеш мед – він має литися неперервною цівкою. А остання крапля має ніби підскакувати до ложечки.

Я визначаю справжність меду за кольором і запахом.

Натуральний мед в будь-якому випадку має кристалізуватися. Інакше він уже пряжений.

Суміш старого пряженого меду і цукрового сиропу – найпопулярніша підробка, вона і поводить себе, як сироп, кажуть бджолярі. Вони радять купувати мед на ярмарку. Він буде доречним на святковому столі і на Яблучний, і Горіховий Спас, які ідуть слідом за Медовим Спасом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG