Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі Manneken Pis вдягне вишиванку на День Незалежності України


Manneken Pis в українському національному вбранні
Manneken Pis в українському національному вбранні

Дар’я Бунякіна

Київ – Дев’ятнадцяту річницю Незалежності України святкуватимуть і в Брюсселі. 24 серпня найсильніша людина планети Василь Вірастюк вдягне символ європейської столиці, фонтан «Хлопчик, що пісяє» (Manneken Pis), в український національний костюм. Із такою ініціативою виступила Європейська асоціація українців за підтримки проекту «Парк Київська Русь».

Святкування Дня Незалежності України у столиці Європейського Союзу вже четвертий рік поспіль є заходом, спрямованим на ознайомлення європейців із Україною та формування позитивного іміджу держави на міжнародній арені. Цього року організатори вирішили наголосити на туристичних можливостях України та спільно з «Парком Київська Русь» запросити європейців до української держави.

«У 2008 році, зокрема, ми популяризували України як державу, яка прийматиме Євро-2012. Цього року ми вирішили зробити акцент на туристичному потенціалові України та запросити світових туристів відвідати Україну і подивитися наш потенціал і те, що ми будемо мати», – каже Олексій Толкачов, президент Європейської асоціації українців.

Запрошувати європейців відвідати Україну організатори свята планують за допомогою флаєрів із зображенням «Парку Київська Русь», синьо-жовтих прапорців та кольорових кульок, які розповсюдять у Брюсселі 24 серпня. Окрім того, програма свята передбачає народні вуличні гуляння, виступи творчих колективів із Брюсселя та Антверпена, прес-конференцію організаторів та засідання українців у таверні Manneken Pis навпроти пам’ятника.

Український козак – Manneken Pis

Традиційно під час святкування Дня Незалежності України у європейській столиці пройде щорічна акція «Ukrainian Manneken Pis» – одягання всесвітньо відомого символу Брюсселя в український національний костюм.

«Цього року «Пісяючий хлопчик» одягне костюм козака. Я дуже радий, що на акції буде присутній Василь Вірастюк – найсильніша людина і світу, і України, оскільки однією з основних цілей цієї акції було показати Україну з неполітичного боку», – зауважує Олексій Толкачов.

Василь Вірастюк
Натомість Василь Вірастюк, який кілька разів перемагав у змаганнях за найсильнішу людину світу, зазначив, що одягати Manneken Pis в український національний костюм у День Незалежності для нього велика честь.

«І взагалі, я горю бажанням об’єднати всіх українців, і не тільки тих, які живуть в Україні однією ідеєю, але й тих, які, можливо, проживають в Євросоюзі або ж працюють і будуть присутні там, на площі», – говорить Василь Вірастюк.

За словами президента Європейської асоціації українців Олексія Толкачова, «одягнувши український костюм на День Незалежності вже декілька років поспіль, Manneken Pis є найвідомішим українцем в Європі». До 19-ї річниці Незалежності український митець і художник Тетяна Горюшина підготувала подарунок Брюсселеві – картину, що зображає символ європейської столиці в українському вбранні.

Відомий фонтан «Хлопчик, що пісяє» розташований недалеко від центральної площі Брюсселя «Гранд-Пляс». За однією з легенд, чотири століття тому у такий спосіб один хлопчик врятував місто від пожежі. На сьогодні Manneken Pis має понад 800 різноманітних костюмів.

Традиція вдягання Manneken Pis була започаткована курфюрстом Баварії Максиміліаном ІІ Еммануїлом і триває вже понад три століття. Україна долучилася до неї лише у 2007 році. Тоді «Малюкові Жульєнові», як його називають бельгійці, подарували український національний костюм, який є точною реконструкцією козацького костюма XVІІ–XVІІІ століть. Це українське вбрання зберігається в Королівському музеї Брюсселя під 791-м номером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG