Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-імперія влади Азербайджану розростається


Доньки президента Азербайджану Ільхама Алієва: Арзу (ліворуч) і Лейла
Доньки президента Азербайджану Ільхама Алієва: Арзу (ліворуч) і Лейла

Прага – Майже всі аспекти діяльності цивільної авіації в Азербайджані опинилися під контролем однієї-єдиної приватної компанії. Одну за одною вона перебирала фірми, створені внаслідок приватизації державної авіакомпанії «АЗАЛ». Як встановило журналістське розслідування азербайджанських колег із Радіо Свобода, за цією практичною монополією значною мірою стоять дві жінки, наближені до керівництва країни, серед них і 21-річна донька президента.

Чи не перша реклама, яка зустрічає прибульців до міжнародного аеропорту Баку на шляху до самого міста, – це щити з яскравими літерами SW. Ці літери – від англійських слів “Silk Way”, «Шовковий шлях». Але такий собі Silkway Holding, що його рекламують ці щити, не зовсім простий.

Вам потрібне харчування в польоті для пасажирських літаків? До ваших послуг фірма, яка належить Silkway Holding. Таксі до аеропорту й назад до міста? Його забезпечить компанія, що належить цьому ж холдингові. Технічне обслуговування авіапарку державної авіакомпанії «Азербайджанські авіалінії», або ж AZAL? Обслуговування пасажирів? Продаж авіаквитків? Аеропортівські крамниці «дьюті-фрі»? Усе це, і багато чого іншого, хоч якось пов’язаного з цивільною авіацією, забезпечують фірми, що мають одне спільне: всі вони є власністю Silkway Holding.

Цей холдинг, поглинувши більшу частину колишньої державної авіакомпанії Азербайджану (нині в державній власності лишилась її частина, що займається власне авіаперевезеннями), розрісся настільки, що має вже й власний банк – у результаті приватизації банківської структури, що належала колишньому велетневі «Азербайджанських авіаліній».

Дивна приватизація під крилом влади

Фінансовий експерт із Азербайджану Анар Ханбайлі звертає увагу, що зазвичай приватизацію державної власності проводять через Держкомітет із приватизації через певні процедури з оголошенням тендеру, самим конкурсом і визначенням переможця. «Жодної з цих процедур не було здійснено. Коли приватизовували цей банк, їх цілковито оминули», – наголошує експерт.

І дивна річ: імена, прізвища, дати народження й адреси двох нових засновниць приватизованого банку, Арзу Алієвої і Заріфи Гамзаєвої, як встановили кореспонденти Радіо Свобода, цілком збігаються з даними доньки президента Азербайджану Ільгама Алієва і дружини керівника державного концерну «АЗАЛ» Джаганґіра Аскарова.

Закони Азербайджану забороняють публічним особам мати власний бізнес, але таке обмеження не стосується членів їхніх родин. Прес-секретар президента країни підтвердив Радіо Свобода, що донька Ільгама Алієва дійсно є акціонером банку. За його словами, вона, як повнолітній громадянин Азербайджану, має на це повне право.

Щоправда, нема пояснень, де Алієва, якій щойно 21 рік, взяла в перерахунку понад 13 з половиною мільйонів доларів на придбання своєї частки.

Іще один момент азербайджанських законів – заборона на кумівство. За нього державним урядовцям теоретично загрожує до 12 років ув’язнення. Але, як виглядає з численних прикладів, серед яких нині згаданий лише один із багатьох, це не стосується тих, хто в Азербайджані при владі чи наближений до неї.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG