Доступність посилання

ТОП новини

У сербському містечку Ґуча проходить вже 50-й фестиваль трубачів


Белград – Півстоліття тому, з ініціативи видатного поета і дослідника народної творчості Бранка Радичевича, в Ґучі вперше провели фестиваль на якому обирали кращого трубача регіону Драґачево. Згодом фестиваль став національним.

Музикознавці дбали про те, щоби учасники виконували лише джерельну народну музику, без будь яких модних примішок. Таким чином вони зберегли високий музичний рівень фестивалю. Ті оркестри, які подолали всі бар’єри й взяли участь в фінальному вечорі, ставали славетними на всю Сербію. Більшість трубачів за національністю роми. Отож, не важко припустити, який настрій панує в Ґучі.

Крім тих, що змагаються, до містечка прибувають ще десятки оркестрів, котрі грають в ресторанах під наметами, що розташовані обабіч центральної вулиці та всюди, де знайшлося вільне місце. Організатори припускають, що на фестиваль, який триває з 15-го до 22 серпня, прибуде півмільйона гостей.

У минулому Ґуча приваблювала лише сербів. Останнім часом до п’ятитисячного провінційного містечка прибувають туристи не лише з країн регіону, але й із Великобританії, Франції, Німеччини. Прибувають й численні серби з діаспори, які не жаліють доларів, аби лише показати своїм у Сполучених Штатах чи в Австралії, як вони веселилися на батьківщині.

«Я приїхав, щоби побачити, як наш народ веселиться та яка тут музика, – каже один із них. – Знаю, що тут є смачна їжа, добрі напої, добрі дівчата. В Ґучі є щось спеціальне. Цього не можна бачити, це можна лише відчути».

Цього року фестиваль став міжнародним. Щоправда, закордонні трубачі змагаються між собою, а не із сербськими ромами, недосяжними майстрами імпровізації. Прибувають також закордонні журналісти, щоб повідомляти про небачені кількаденні гуляння: можна побачити, між іншим, як танцюють на столі, як тисячі людей сплять на траві під відкритим небом, як над вогнями крутяться сотні рожнів із поросятами та ягнятами.

Неофіційне гасло: «Трубою проти кризи»

А щодо цін, то пиво можна випити за 150 динарів – це майже два долари. За кілограм популярної поросятини треба дати 12 доларів, за кілограм ще популярнішої ягнятини – 18 доларів. А основним спеціалітетом Ґучі є так звана весільна капуста, зварена у великих казанах.

Неофіційним гаслом ювілейного фестивалю став вислів: «Трубою проти кризи!»

«Там де ми влаштувалися є люди з Чорногорії, з Боснії і Герцеговини, з Косова. Тут є багато різних культур, і всі сидять за одним столом. Дуже приємно бачити всіх цих людей разом, бачити, що вони живуть разом, що вони спілкуються, це дуже добре», – зауважує один закордонний турист.

Святкування в Ґучі відкрив міністр інфраструктури Милутін Мрконіч, який привселюдно закликав президента Бориса Тадича обов’язково прибути до наразі найвеселішого кутка країни. На відміну від згаданого міністра-популіста, глава держави не є «богемом» і ухиляється від чарочки. Все-таки, оглядачі припускають, що упродовж наступних вихідних побачать його там, куди цього тижня ведуть усі сербські й балканські шляхи.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG