Доступність посилання

ТОП новини

Вібріон холери в Запоріжжі не може викликати спалаху епідемії


Анастасія Здорікова

Київ – Санітарно-епідеміологічна служба Запоріжжя у вівторок зняла заборону на купання в Дніпрі у центрі міста. Холерний вібріон, який там виявили раніше, виявився нетоксичним. Водночас інфекціоністи радять українцям не зловживати купанням в українських водоймищах.

Головний санітарний лікар Запоріжжя Володимир Хомутов повідомив, що штам холери, який 14 серпня виявили в кількох місцях відпочинку городян, не може спровокувати спалаху холери в місті. Такими є результати аналізу, проведеного в Українській протичумній станції у Сімферополі.

Відкрито Центральний пляж Запоріжжя, але закритими залишаються пляжі в районі ДніпроГЕСу і Великого Лугу та пляж «Хвиля», де раніше виявили кишкові палички і ентерокок.

Холеру варто «пильнувати» й далі

Не виключене зростання кишкових захворювань і через штам холери. Навіть якщо збудник інфекції не викликає холеру, то все одно потенційно він може спровокувати блювоту і пронос. За словами Хомутова, якщо холерний вібріон скупчуватиметься у великій кількості в місцях масового відпочинку жителів Запоріжжя, то «як і будь-яка інша умовно патогенна флора, він може викликати кишкові захворювання».

Завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету Києва Сергій Крамарів в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що вірогідність такого сценарію дуже мала.

«Повинна бути велика кількість цього збудника. А велику кількість у нас не знаходять. Збудник холери в неактивному стані весь час у водоймищах є. Я знаю, що весь час виділяють збудника, але він є непатогенний для людини, просто знаходиться у воді», – зазначає медик.

Інфекції у водоймищах Києва

Проте купанню в українських водоймищах все одно заважають інші інфекційні хвороби, характерні для літнього періоду. Санепідемслужба української столиці повідомила про шість випадків захворювання лептоспірозом. Фахівці вважають, що саме в Дніпрі умов для розповсюдження цієї гострої інфекційної хвороби, що нерідко вражає печінку, нирки і м’язи, немає. Проте основну небезпеку становлять малі водоймища Києва, що знаходяться в безпосередньому контакті з переносниками хвороби, говорить Юрій Плігін, старший науковий співробітник відділу екології Інституту гідробіології НАН України.

«Малі водоймища, близькість лісу, та головне – це наявність водоплавних птахів та гризунів», – зауважує лікар.

Екологічний стан води у Дніпрі значно погіршують синьо-зелені водорості, зазначають експерти. Під час свого цвітіння вони виділяють небезпечний алерген, поліпептид, та можуть стати збудником так званої «гафської хвороби», під час якої спостерігаються ознаки харчового отруєння, аж до відмови нирок і печінки.

Проте головний санітарний лікар Києва Анатолій Пономаренко наголошує, що алергічні реакції можливі тільки в окремих випадках, коли у хворого спостерігається підвищена чутливість до водоростей чи водяних рослин.

«Індивідуальна чутливість може спричинити, що купатися будуть 10 людей, 9 вийдуть – і нічого, а в когось можуть бути тимчасові явища у вигляді алергічної реакції. Жодного випадку захворювання від того, що хтось наковтався такої води, в місті нема», – головний санітарний лікар столиці.

Водночас фахівці рекомендують не зловживати купанням, особливо на тих пляжах, про небезпеку яких попереджає Санепідемслужба. За інформацією МОЗ України, сьогодні в Україні мають працювати 902 пляжі, але 81 пляж залишається закритим через невиконання санітарних вимог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG