Доступність посилання

ТОП новини

Франція повертає східноєвропейських циган додому


Прага – Сьогодні Франція розпочала видворяти ромів з своєї території. Приблизно 700 циган із Румунії та Болгарії, які жили у Франції в нелегальних таборах, будуть змушені повернутися додому. Протягом останніх кількох тижнів французька поліція демонтувала 51 нелегальний циганський табір. Акція має завершитися наприкінці серпня. Перші літаки з румунськими циганами вже прибули до Бухареста. Правозахисники піддали критиці цю рішучу позицію Франції, а Румунія застерігає, що на цю рішучість можуть бути «ксенофобські реакції».

Сьогодні перші рейси з небажаними ромами вилетіли з Франції – один із Парижа, другий з Ліона. Ці перші роми, які погодилися повернутися додому добровільно, прибули сьогодні до Бухареста на чартерних рейсах. Таких добровольців було 93. Майже півтори сотні циган прибуде завтра до західнорумунського міста Тімішоара, ще 160 осіб будуть повернені до Бухареста наприкінці серпня.

За добровільне повернення ромські нелегали отримують 300 євро та безплатний політ додому. Неповнолітнім платять по сто євро. Так заохочують їх покинути Францію.

Саркозі прикриває свою непопулярність видворенням циган?


У липні президент Франції Ніколя Саркозі розпочав наступ на ромських нелегалів і обіцяв демонтувати усі 300 нелегальних циганських таборів. Це він зробив після того, як минулого місяця в місті Гренобль відбулися сутички між циганами і поліцією. Уряд стверджує, що ці табори є «неадекватними для людського проживання, в них торгують людьми, займаються проституцією, експлуатують дітей для жебракування».

Правозахисники критикують французький уряд за ці кроки і заявляють, що такою політикою Саркозі хоче здобути підтримку серед правих кіл, адже останнім часом його популярність стрімко впала. Заступник мера Ліона Нажа Валло Белькасем, звідки сьогодні відправили кілька десятків ромів, зауважує, що все це маскарад, щоб люди забули про скандали, які пульсують у французькому уряді, високий рівень безробіття та непопулярні реформи, які необхідно ухвалювати.

«Пан Саркозі та його уряд просто роблять димову завісу, щоб ми забули про наші проблеми, – наголошує Белькасем, одна з чільних діячів Соціалістичної партії. – І вони при цьому використовують чарівні слова цього уряду: імміграція, небезпека, правопорушення».

Віце-президент неурядової організації «Ліга прав людини» Малік Салемкур також вважає, що у цій ситуація Саркозі використовує циган як «цапів-відбувайлів». «Це абсолютно неефективна політика – таврувати людей етнічно, мішенню стали роми, це болгарські та румунські громадяни, їх всього приблизно 15 тисяч у Франції, – каже він. – Це зловісна інсценізація, адже ми видворяємо європейських громадян, які за кілька днів знову сюди повернуться. Ці люди хочуть жити у Франції».

Для ромів Румунія – це не ЄС


Цигани не відчувають якихось благ від вступу Румунії та Болгарії до ЄС. Активіст неурядової організації, що допомагає майстрам ромських ремесел, Чипріян Некула зазначає, що в Румунії більше грошей викидають на корів, ніж на ромів. «Румунія почала отримувати гроші від ЄС для ромів із 2001 року. Мій друг соціолог порахував, скільки грошей на душу населення Румунія видала на корів, а скільки на циганів. У 10 разів більше було видано на корів», – каже він.

А румунський президент Траян Бесеску сьогодні заявив: «Ми розуміємо позицію французького уряду. Але ми міцно підтримуємо право кожного румунського громадянина вільно пересуватися територією Європейського Союзу. Щодо ситуації навколо ромів, то ми теж за це частково відповідаємо».

Це не перший раз, що Франція відправила сотні циган додому. Ті, хто добровільно цим разом не покине Францію, отримують ордер на видворення. Якщо до місяця вони не виїдуть, їх депортують без грошової допомоги.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG