Доступність посилання

ТОП новини

Британія застерігає Лівію не святкувати річницю повернення засудженого за Локербі


Велика Британія попередила сьогодні Лівію, що будь-які святкування з нагоди першої річниці звільнення з в’язниці лівійця, звинуваченого в участі в улаштуванні вибуху в американському пасажирському літаку над шотландським містечком Локербі 1988 року, можуть пошкодити відносини між двома країнами.

Смертельно хворий лівієць Абдельбасет Алі Мохмед аль-Меґрахі, який відбував у Шотландії довічне ув’язнення за цим звинуваченням, повернувся додому рівно рік тому, 20 серпня 2009-го. Тоді його зустріли вдома як героя.

Він був єдиним засудженим у справі про підрив літака американської авіакомпанії Pan American, унаслідок якого в літаку й на землі загинули загалом 270 осіб, головно американців. Абдельбасет аль-Меґрахі відбув 8 років зі свого довічного ув’язнення.

Влада Шотландії, яка в питаннях судівництва незалежна від Великої Британії, звільнила його «з гуманних міркувань». До такого формулювання шотландське правосуддя вдається, коли лікарі посвідчать, що людині лишилося жити менш як три місяці.

Абдельбасет аль-Меґрахі, як встановили тоді лікарі, має рак простати в невиліковній стадії, але нині він іще живе.

Він заперечує свою вину й стверджує, що засуджений помилково. У його справі, за деякими повідомленнями, є моменти, які можуть давати підстави сумніватися в справедливості вироку.

Другий звинувачений у причетності до теракту, Аль-Амін Халіфа Фхіма, на суді в січні 2001 року був виправданий за браком доказів.

Нещодавно суперечка навколо доцільності звільнення Абдельбасета аль-Меґрахі спалахнула з новою силою, коли з’явилися не підтверджені наразі звинувачення, що цього звільнення домоглася міжнародна нафтова компанія BP, яка має штаб-квартиру в Лондоні, щоб отримати прибутковий контракт із Лівією.
XS
SM
MD
LG