Доступність посилання

ТОП новини

День Незалежності пройде у Києві без святкового салюту?


Дмитро Миколайчук

Київ – День Незалежності України в Києві, скоріш за все, вперше відзначатимуть без святкового салюту. Столична влада вслід за Президентом Януковичем заборонила використання феєрверків через посуху викликану спекою і, відповідно, підвищену небезпеку виникнення пожеж. Скарги піротехніків, раптове похолодання та короткочасні дощі рішення Київміськадміністрації не змінили.

Кияни та гості столиці відсвяткують День Незалежності, 24 серпня, регатою серед крейсерських яхт і повітряним карнавалом. Урочиста частина святкування на Майдані Незалежності буде зведена до виступу Президента і подальшого концерту естрадних виконавців. А традиційного салюту не буде. Таке рішення ухвалено Київською міськадміністрацією у зв'язку зі спекою та відповідним розпорядженням Президента про заборону продажу і використання феєрверків на території держави.

Попри зниження температури повітря, воно залишиться сухим, і тому рівень пожежної небезпеки залишиться високим, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода начальник одного з київських районних управлінь Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Віталій Сесюра.

«Основною причиною виникнення пожеж у парковій зоні і у квартирах може бути застосування феєрверків, – каже він. – Частини феєрверка, що не зовсім згасли, падають на землю, на траву, що стає причиною загорання. Також неодноразові випадки потрапляння частин феєрверку на балкони квартир, або крізь кватирку, безпосередньо до кімнат, що теж, в разі відсутності господарів вдома, призводить до пожежі у квартирі, або на балконі. В радіусі вистрілу феєрверка, якщо є сухе листя, трава, або сухе побутове сміття, це, як правило, теж може стати причиною (пожежі), може загорітися».

Піротехніки хочуть працювати


Через рішення влади без роботи залишилися люди, що заробляють саме на проведенні піротехнічних шоу. Так керівник компанії, що регулярно на замовлення київської влади влаштовує святкові салюти в столиці, Михайло Вишневецький говорить, що через заборону на феєрверк у День Незалежності, він недоотримає кошти, яких би вистачило на оплату праці усього колективу за два місяці. Зазвичай, салютні гармати встановлюють неподалік Майдану Незалежності, на площадці біля готелю «Україна». Цього літа стріляти звідти, дійсно, було б небезпечно, погоджується керівник піротехнічної компанії. Втім, можна було знайти альтернативу, наприклад, безпечним був би запуск із плавзасобу на Дніпрі, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Михайло Вишневецький.

«Рішення правильне. Під час посухи поля та ліси як порох були. Відтак, рішення щодо обмеження феєрверків правильне. Але у нас в країні, як завжди, все так, але трішки не так. Замість того, щоб сісти і правильно розписати, можна збільшити безпечні відстані, нині написано: від лісів стріляти на відстані один кілометр, можна було збільшити до чотирьох. У містах, звісно, це не потрібно. Чому у місті на асфальті не можна стріляти? Тут немає чому горіти», – дивується піротехнік.

Президент може змінити своє рішення

Крім того, у Києві почало дощити. Відтак, трава, опале листя та сміття, на які посилаються пожежники, вже не такі сухі і не становлять такої небезпеки як ще кілька днів тому. Втім, київська влада свого рішення поки що не змінила.

Тим часом, Міністр оборони Михайло Єжель не виключає, що у Києві на День Незалежності буде проведено святковий феєрверк, про це він сказав на брифінгу у п’ятницю. При цьому міністр наголосив, що це питання, рішення стосовно якого ухвалюватиме особисто Президент України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG