Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Бут – легітимний бізнесмен чи «торговець смертю»?


Колишній офіцер військово-повітряних сил Росії Віктор Бут
Колишній офіцер військово-повітряних сил Росії Віктор Бут

Прага – Апеляційний суд Таїланду сьогодні схвалив екстрадицію до Сполучених Штатів росіянина, якого вважають одним із найбільших торговців зброї у світі. Сорокатрирічний Віктор Бут, який вже два роки перебуває в таїландській тюрмі, має бути виданий США протягом трьох місяців. Це судове рішення вважають перемогою Вашингтона, а Росія тим часом обіцяє зробити все, щоб Бут повернувся додому.

Колишній офіцер військово-повітряних сил СРСР, громадянин Росії Віктор Бут називає себе підприємцем, тоді як американські прокурори вважають його злочинцем, який продавав зброю різним повстанським групам на кількох континентах.

Сам Бут нічого не говорив після того, як таїландський суддя прочитав вирок про його екстрадицію. Натомість дружина Бута Алла назвала вирок «несправедливим». «Вважаю, що у цій справі був величезний тиск з американського боку, – каже вона. – Американці відкрито заявляли, що будуть тиснути на тайську сторону, щоб ті екстрадували мого чоловіка до США».

Офіційна Росія теж називає це рішення нелегальним і обіцяє зробити все, щоб визволити Бута з-під арешту. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров категорично висловився щодо рішення суду.

«Ми шкодуємо з приводу цього, на мій погляд, неправового, політичного рішення, яке ухвалив апеляційний суд у Таїланді. На підставі інформації, яку ми маємо, це рішення було ухвалене під сильним зовнішнім тиском, і це сумно», – заявив Лавров.

Кар’єра, яка «створила» голлівудський фільм

Адвокати Віктора Бута опротестовують таїландське рішення і кажуть, що у Сполучених Штатах його не судитимуть справедливо. Американські прокурори звинувачують Бута у продажі зброї «Аль-Каїді», талібам, африканським ватажкам та колумбійським повстанцям.

Віктора Бута заарештували в березні 2008 року в Таїланді внаслідок спецоперації, коли працівники спецслужб зіграли роль покупців зброї.

Бут розпочав свою кар’єру тоді, коли розпадався Радянський Союз. Використовуючи військово-транспортні літаки, про котрі позабували, Бут розбудував перевізний бізнес. Міцні «Антонови» та «Ільюшини» без проблем могли приземлятися в ненадійних аеропортах Африки.

Головним товаром цього бізнесу стала зброя, яку Бут нібито продавав різним африканським групам. ООН назвала його постачальником зброї ліберійському президентові Чарльзу Тейлорові, який зараз сидить на лаві підсудних за звинуваченнями у воєнних злочинах.

У західній пресі було багато написано про те, що Бут також продавав зброю терористичним угрупованням. Подейкують, що він озброїв обидві воюючі сторони громадянської війни в Анголі, його клієнтами були Лівія, Судан, Демократична Республіка Конго та інші країни.

2005 року з'явився голлівудський фільм «Володар війни» (Lord of War, у дубльованій версії «Збройний барон»), в якому американський актор Ніколас Кейдж грає торговця зброї Юрія Орлова. Одним із головних прототипів цього героя був саме Віктор Бут.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG