Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: дрібний розбій із серйозним політичним підтекстом


Угорщина – Угорці відзначали цієї п’ятниці день Святого Іштвана, засновника Угорської держави. Це – найбільше свято в угорському календарі. Була можливість взяти участь у численних цікавих програмах, подивитися святковий феєрверк. Все відбувалося як завжди у такі дні. Та цього року свято угорців затьмарили дії невідомих зловмисників. Ночами хтось брутально розбиває поштові скриньки, полюючи на чисті бланки центрвиборчкому та запрошення на вибори з усіма особистими даними одержувачів.

Масові крадіжки незаповнених рекомендаційних бланків та адресних запрошень ЦВК збіглися з початком передвиборчої кампанії в Угорщині. Згідно зі встановленими нормами, кандидати від політичних партій повинні зібрати необхідну кількість заповнених виборцями листів-рекомендацій, щоб потім балотуватися на виборах у місцеві органи самоврядування, котрі призначені на 3 жовтня.

За підписи громадян серед угорських партій іде жорстока боротьба. Найбільше це відчувають на собі прості листоноші.

«Їх залякують, крадуть велосипеди. Це дуже неприємно, тому що йдеться про робочий засіб. Але разом з цим поцупили і 600 листів-рекомендацій, не кажучи про поточну кореспонденцію», – розповіла прес-секретар національної компанії «Угорська пошта» Маріанна Гуше.

Бланки крадуть організовано

Всього листоноші мають принести додому виборцям понад 8 мільйонів таких бланків і запрошень до виборів. Термін доставки збігає саме цього тижня. Знаючи це, невідомі зловмисники не гребують навіть розбоєм – вночі проникають у під’їзди багатоквартирних будинків і розтрощують поштові скриньки, полюючи за чистими анкетами та особистими даними громадян.

За даними столичної поліції, ці дані потім пропонують зацікавленим політичним партіям всього по 2,5 долари за одного виборця. Днями правоохоронці затримали п’ятьох молодих осіб із такими краденими паперами. Бланки сотнями і тисячами були поцуплені від жильців кількох районів Будапешта.

Пенсіонерка Лунц Петерней живе в районі Чепеля. Ця літня жінка й не одразу зрозуміла, чим займається у під’їзді багатоквартирного будинку якийсь невідомий чоловік. «Я думала, що той тип вкидає рекламу, – говорить вона . – А насправді він підважував залізякою наші скриньки, ось так – дуже швидко і безцеремонно».

Цій бабусі ще пощастило, адже днями в іншому районі Будапешта, Андялфельді, пролилася кров. Тамаш Гаррах, який балотується в депутати місцевого органу самоврядування від партії християнських демократів, розповів: «Нападники причепилися до двох активістів Громадянської партії, обізвали їх. Потім невідомі вихопили ніж і поранили одного молодого чоловіка, на щастя, поранення було легким».

У випадку зникнення чи крадіжок офіційних бланків ЦВК угорські виборці можуть отримати в мерії нову анкету, але тільки один раз. Представники муніципальної влади просять виборців завчасно перевіряти, чи вони справді внесені у виборчі списки, щоб мати можливість безпроблемно голосувати 3 жовтня на своїх виборчих дільницях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG