Доступність посилання

ТОП новини

Музичне літо у Чеському Крумлові


Концерт «Кремерати Балтики»
Концерт «Кремерати Балтики»

Дев’ятнадцятий щорічний міжнародний музичний фестиваль завершується завтра у середньовічному Чеському Крумлові. У ці хвилини у старовинному місті триває передостанній концерт цьогорічного фестивалю, присвячений 200-річчю від народження Шопена.

Музичний фестиваль в одному з найгарніших міст Європи – Богемському Крумлові, як його називають за межами Чехії – тривав із середини липня. За цей час перед його глядачами – туристами, меломанами і власне музикантами – розгорнувся калейдоскоп найцікавіших світових виконавців.

Починаючи з 1992 року, фестиваль збирає майстрів класичної музики, проте поряд із чистою класикою тут можна зустріти майстрів джазу, фольклору і навіть року.

«Віртуози Праги» на цьогорічному фестивалі були партнерами японських і французьких «зірок» скрипічної і духової музики, виконуючи концерти Моцарта і Гайдна, а відома південнокорейська піаністка Х’є-Джин Кім акомпонувала чеському віолончелістові Томашу Ямніку.

А «мексиканський вечір» і циганська музика, на перший погляд, додали картатості фестивалю, однак насправді органічно доповнили свято всеосяжної Музики.

Професійний рівень учасників фестивалю сягає найвищих музичних вершин. Нинішнього літа гості Чеського Крумлова слухали знаменитого аргентинського тенора Хосе Кура, обличчя якого стало візиткою фестивалю.

У програмі «Ніч на Бродвеї» взяли участь джазові музиканти та диригент Рендал Крейґ Флайшер зі Сполучених Штатів Америки. А свою «Гітаротерапію» демонстрував глядачам видатний чеський гітарист Штєпан Рак. Дива імпровізації творив на очах австралійський джазмен Джеймз Моррісон.

Балтійська «Кремерата» з українськими штрихами
Музичні жарти «Кремерати Балтики»

Ще однією родзинкою свята став виступ камерного оркестру «Кремерата Балтика» – дітища скрипаля-віртуоза Ґідона Кремера.

Натхнення Ґідона Кремера
Музикант із багатющим репертуаром та новаторським підходом до виконання як традиційної класичної, так і сучасної музики, Кремер зумів здивувати публіку і тут – незвичайними штрихами, неймовірним піаніссімо, оксамитовим звуком скрипки, котра вийшла з-під рук учителя Страдіварі – Ніколо Аматі. А ще – оркестровим прочитанням віолончельного концерту Шумана і чотирнадцятого бетховенського квартету, котре надало відомим творам повноти музичних барв.

Концерт розпочався з виконання щемливих присвят Бахові і піаністові 20 століття – Ґленові Ґульду. Примітно, що першим із виконаних творів стала присвята Бахові українського композитора Валентина Сільвестрова. Не обійшлося і без улюбленого Кремером П’яццолли. Перо короля Танго Астора П’яццолли глядач упізнав у досі незнайомій Мелодії ре мінор уже з перших тактів.

Молодіжний оркестр «Кремерата Балтика», створений на знак вдячності до балтійської Риги, в якій минуло дитинство маестро Кремера, продовжує дивувати не лише майстерністю і технікою музикантів, а й надзвичайною легкістю під час виконання найскладніших оркестрових пасажів. Ґідон Кремер вкотре довів, що є не лише віртуозом скрипки, а й одним із найталановитіших музичних керівників.

В оркестрі, як виняток, грають і українські музиканти. Донедавна це була скрипалька Мирослава Которович, нині – вібрафоніст, киянин Андрій Пушкарьов.

Чеський Крумлов – місто, в яке повертаються
Публіка Чеського Крумлова

Щоб потрапити на фестиваль, насамперед потрібно уважно стежити за анонсами в мережі інтернету – адже вже навесні купити квитки на концерти фестивалю може бути проблематично, розповіла студентка Національного університету «Острозька академія» Мирослава Романюк.

«Я ще взимку вирішила для себе, що проміняю на зустріч із «Кремератою» і Чеським Крумловом літній відпочинок на морі. І ніскільки не жалкую. Бо це дивовижне поєднання: маленьке місто з його величними замком і парком, ошатними середньовічними будиночками, бурхливою Влтавою, навколишніми горами та вузенькими вуличками, і навколо – Музика... Фестиваль у Крумлові – це кілька днів земного Раю», – поділилася враженнями Мирослава Романюк.

У суботу в заключному концерті фестивалю «Чеський Крумлов» звучатимуть скрипічний концерт Петра Чайковського Ре мажор та Восьма (Англійська) симфонія Антоніна Дворжака. Симфонічним оркестром «Чеського радіо» цього дня керуватиме іспанець Хосе Мігель Роділья, а соло на скрипці виконає ізраїльтянин Вадим Глузман.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG