Доступність посилання

ТОП новини

Скандал в українському футболі: відставка Мирона Маркевича


Київ – Тренер збірної України з футболу Мирон Маркевич подав у відставку. Його заява оприлюднена на сайті харківського клубу «Металіст», який він також очолює.

За словами оглядачів, такий розвиток подій можна було передбачити. Адже тиждень тому Федерація футболу України оприлюднила рішення свого контрольно-дисциплінарного комітету про визнання договірним матчу «Карпати» – «Металіст», що відбувся два роки тому.

Федерація вирішила зняти з обох команд по дев’ять очок у поточному чемпіонаті, але відповідальна за проведення змагань прем’єр-ліга ще чекає на розвиток подій.

Особливості футбольної юриспруденції

«Я не маю морального права працювати в організації, яка цілеспрямовано знищує харківський футбол», – написав у заяві про відставку Мирон Маркевич.

Футбольна юриспруденція – річ своєрідна. ФІФА і УЄФА не надто полюбляють, коли суперечливі футбольні питання вирішуються органами загальної юрисдикції. Федерація футболу України також не стала послуговуватися вердиктом української прокуратури, яка не знайшла ознак злочину у подіях 2008 року. Провівши власне розслідування, ФФУ вирішила, що матч у Львові, який завершився з рахунком 4:0 на користь харків’ян, був договірним.

Про корупційну складову в українському футболі говорили вже давно. Та відкритим залишається питання про те, чому саме ці клуби і чому саме зараз отримали таку прискіпливу увагу з боку федерації.

Спортивний журналіст Валентин Щербачов говорить, що причиною могли стати особисті порахунки чиновників і президентів львівського та харківського клубів: «Неприязнь, можливо, деяких функціонерів федерації футболу до того ж Димінського, до того ж Ярославського. Досить успішно зараз просуваються клуби, досить успішно там ведеться трансферна політика. Тому, можливо, обрали саме ці персоналії».

За словами футбольного тренера Сергія Морозова, рішення федерації несвоєчасне: «Карпати» і «Металіст» зараз намагаються потрапити до групового турніру Ліги Європи. Це в моральному плані відчутний удар по клубах. Я не можу зрозуміти цього – навіщо зараз? На початку сезону мало бути це рішення або на тиждень пізніше, щоб уже зіграли ці відбірні матчі».

Тренерський різнобій

У заяві про відставку Маркевич написав також, що «ФФУ свідомо ігнорує інтереси головної команди країни у питаннях складання адекватного ігрового графіка, селекції, фінансування й інфраструктурного забезпечення».

Колега Маркевича по тренерському штабу збірної Семен Альтман вважає по-іншому. «Нам не було відмови ні в чому», – твердить фахівець.

Федерація футболу ще не прийняла відставки Мирона Маркевича. На позачергове засідання виконком ФФУ збереться 25 серпня.

Що ж до покарання клубів, то «Карпати» і «Металіст» заявляють про готовність до розгляду справи у спортивному арбітражному суді у швейцарській Лозанні.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG