Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: Янукович хоче розпорошити протестний електорат?


Київ – Влада має намір скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб внести зміни до закону про місцеві вибори. З такою ініціативою виступив Президент Віктор Янукович, мотивуючи це суспільними настроями. За словами спікера парламенту Володимира Литвина, позачергова сесія має відбутися до кінця серпня. Між тим, експерти вважають, що зміни до закону влада готує без широкого громадського обговорення, а їхньою метою є розмити протестний електорат.

Президент Віктор Янукович заявив, що 25 серпня він підпише зміни до закону про місцеві вибори і наполягатиме на їхньому ухваленні на позачерговій сесії парламенту. За його словами, «необхідно врахувати точку зору, яка склалася в українському суспільстві та політикумі».

Спікер Володимир Литвин фактично підтримав ініціативу голови держави, наголосивши на необхідності усунути наявні в законі неузгодженості.

Конституція передбачає можливість скликати позачергові сесії з визначенням порядку денного за ініціативи Президента або ста п’ятдесяти народних депутатів. Очевидно, що Президент скористається своїм правом, бо фракція Партії регіонів таку ініціативу не обговорювала, повідомив Радіо Свобода депутат-регіонал Вадим Колесніченко.

Кулуарним проектом по громадській думці


Голова Комітету виборців Олександр Черненко наголошує, що, пояснюючи необхідність ухвалити зміни до закону суспільними настроями, влада, втім, готує ці зміни кулуарно.

«Виникає запитання: для чого було приймати цей закон, якщо всі експерти казали, що він поганий? Так само погано, що ніхто не бачив цих змін. Тобто їх знову без громадського обговорення в якихось кабінетах написали», – каже Олександр Черненко.

Ані Президент, ані спікер не уточнили, про які саме зміни йдеться. Проте експерти припускають, що буде усунуто норму про участь у виборах тих партійних осередків, які були зареєстровані не пізніше ніж за рік до виборів. Ця норма викликала неоднозначну реакцію, оскільки усувала від участі у виборах новостворені політичні сили.

Невдоволеним буде з кого обирати


«Якщо конкуренція буде зведена до протистояння Партії регіонів і «Батьківщини», то це може підіграти до певної міри Юлії Тимошенко, – каже політолог Володимир Фесенко. – Можливо, це відчули регіонали й вирішили роздрібнити електоральне поле опозиції, надавши можливість брати участь у виборах «Фронтові змін», «Громадянській позиції», «Сильній Україні». Таким чином, голоси протестного електорату виявляться розпорошеними».

Схожої думки дотримується перший заступник голови парламентського комітету з питань місцевого самоврядування, депутат-бютівець Ольга Боднар. За її словами, регіонали «розкажуть усім, що вони йдуть назустріч новоутвореним партіям». Крім того, за словами представниці БЮТ, «регіони» скажуть, що закон про місцеві вибори «отримав несхвальний висновок Євросоюзу». «А насправді Партія регіонів збирається провести до місцевих рад сателітів», – зазначає депутат від БЮТ.

Висновки опозиціонерів та експертів підтверджують дані соціологічного дослідження, проведеного днями Центром Разумкова. Згідно з результатами, популярність Партії регіонів у серпні, порівняно з травнем цього року, істотно зменшилася: з 41,5 % до 27,6 %.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG