Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба навколо знаменитого хмарочоса в Нью-Йорку не вщухає


Нью-Йорк – У Нью-Йорку точиться боротьба за збереження унікального силуету великого міста, якому нібито загрожує план спорудження нового хмарочоса неподалік знаменитого Емпайр Cтейт Білдинга.

У вестибулі хмарочоса Емпайр Стейт Білдинг, у центрі міста, на розі 34-ої вулиці та 5-ої авеню, з ранку до вечора величезні черги: туристи платять 21 долар за квиток на швидкісний ліфт, який піднесе їх на висоту пташиного польоту, звідки відкривається неповторна панорама столиці світу. Крім того, всі любителі класичного голлівудського кіно пам’ятають, як велетенська мавпа Кінг-Конг намагалася зламати шпиль Емпайр Стейт Білдинга.

Так от, панораму Манхаттана, як стверджують власники Емпайр Стейт Білдинга, може зіпсувати заплановане будівництво хмарочоса заввишки 405 метрів, лише на 15 метрів нижче від ветерана висотного будівництва.

«Це ж не просто ще один будинок у центральному районі, він проковтне Емпайр Стейт Білдинг. Це буде прямою атакою на силует Нью-Йорка. Тут треба визначити – що значить «поблизу» і що значить «занадто близько» до однієї з ікон нашого пейзажу», – каже Деніел Гардонік, депутат міськради.

Справді, протягом 79 років, відколи збудували Емпайр Стейт Білдинг, що став емблемою Нью-Йорка, не було поблизу жодного хмарочоса, а цей новий має стояти на відстані якихось 300 метрів. Отож, власники Емпайр Стейт Білдинга прохають нью-йоркську міську раду заради збереження силуету міста, заборонити спорудження хмарочосів у радіусі 17 кварталів.

Між тим, міська планова комісія вже затвердила спорудження нової башти напроти залізничного вокзалу Пенсильванія Стейшн.

Новий хмарочос: бути чи не бути

Будівельна компанія Vornado Realty Trust запевняє, що спорудження нового хмарочоса створить декілька тисяч робочих місць, особливо цінних з огляду на економічну кризу.

Одначе місцева комісія своєї згоди не дає, посилаючись на те, що компанія хоче будувати, не маючи певності у майбутніх квартирантах.

Щодо загрози живописному силуетові міста, що його прикрашає шпиль Емпайр Стейт Білдинга, то, як зауважив Дейвід Грінбаум, представник будівельної компанії в інтерв’ю газеті The New York Times, «Фактично, нью-йоркський силует постійно змінюється і можна сподіватися, що він ніколи не зупиниться у розвитку». На цьому тижні міська рада має прийняти остаточне рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG