Доступність посилання

ТОП новини

Угорські інструктори підготовляють афганських поліцейських


Угорщина – З Афганістану днями повернулася додому група офіцерів угорської поліції. Вони провели кілька тижнів у місті Пулі-Хумрі, адміністративному центрі провінції Баглан. Угорці вели там фахові семінари для керівників регіонального центру силових операцій. Угорські правоохоронці перебували у відрядженні на запрошення « EUROPOL» – поліцейської місії ЄС в Афганістані.

Фахові семінари для силовиків провінції Баглан, що на півночі Афганістану, є складовою частиною курсів підвищення кваліфікації, які фінансує уряд США, зокрема міністерство юстиції. За словами майора угорської поліції Тібора Кондаша, він і його колеги з Будапешта детально розбирали на цих семінарах разом зі слухачами тему дотримання основних прав людини. Особливістю таких занять є те, що організатори дедалі частіше запрошують на курси й афганських жінок-поліцейських, відзначив майор Кондаш.

Експерт з питань зовнішньої політики Дьєрдь Новґраді у зв’язку з цією поїздкою угорських поліцейських звертає увагу на те, що центральний уряд у Кабулі вкрай зацікавлений у розвиткові фахових контактів між офіцерами поліції середньої та вищої ланки та їхніми західними колегами.

«Президент Карзай усвідомлює, що афганська армія й національна поліція украй слабкі. Є план довести кількість вояків до 240 тисяч осіб, а поліцію збільшити до 160 тисяч чоловік, але цей план важко виконується. На сьогоднішній день кількісні та якісні показники силових структур Афганістану не поліпшуються і відбувається лише проста заміна вбитих, тому доводиться констатувати, що суттєвих змін у цьому питанні нема. Більше того, є дивне повідомлення Карзая, що деякі правоохоронці вдень, так би мовити, працюють на уряд, а вночі передають зброю талібам», – зазначив Дьєрдь Новґраді.

Ситуація важка, але біді можна дати раду

Відрядження угорських офіцерів поліції до провінції Баглан виявилося тривалішим від запланованого. Підполковник Петер Дейлі та майор Золтан Порколаб, фахівці з питань боротьби з нелегальним обігом наркотиків, пояснили це тим, що афганська провінційна влада мусить рахуватися з тотальною бідністю серед населення і що її турбує збільшення площ опіумного маку та ріст підпільних лабораторій, де виготовляють героїн.

Іноземцям також впадає в око масове безробіття, міжусобні війни між місцевими князьками за вплив і владу, міграція молоді в Пакистан. «Карзай контролює всього 7 відсотків території Афганістану. За даними міжнародних організацій, це друга найбільш корумпована країна світу. Доход на душу людини становить там всього 2,5 долари на день, і це катастрофа», – каже аналітик Дьєрдь Новґраді.

Викладачі короткотермінових курсів з Угорщини, відряджені EUROPOL-ом до Пулі-Хумрі у співпраці з міністерством юстиції США, усвідомлюють ці труднощі, які стоять перед їхніми слухачами. Та все ж угорські офіцери поліції переконані, що тривала і копітка робота правоохоронних органів Афганістану дасть успішні результати в боротьбі зі злочинністю та нелегальним наркобізнесом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG