Доступність посилання

ТОП новини

Зміни Президента не зроблять закон про вибори демократичнішим – Боднар


Зміни, які Президент України пропонує до закону про місцеві вибори, не зроблять закон демократичнішим і не матимуть позитивного впливу на виборчий процес. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила Ольга Боднар, народний депутат від БЮТ, перший заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

«Оскільки ця ініціатива йде від однієї політичної сили, яка зараз перебуває при владі, я можу стверджувати, що ці зміни будуть на користь тільки тій політичній силі, яка їх ініціює. На жаль, це не є вигідним ані для громадян країни, ані для демократії, ані для результатів волевиявлення», – заявила представниця БЮТ.

За її словами, на засіданні комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування йшлося про ті зміни, які пропонує Президент. «До закону про вибори хочуть додатково внести такі зміни: по-перше, дозволити маленьким партіям, які практично за день до виборів зареєструються, брати участь у виборах, змінити систему формування виборчих комісій, дозволити самовисування», – заявила Боднар.

Водночас, за її словами, влада «не переймається тим, щоб дозволити взяти участь у виборах блокам і правами спостерігачів на виборах».

30 серпня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, на якому будуть розглядати зміни до закону про місцеві вибори.

10 липня парламент ухвалив нову редакцію закону про місцеві вибори, встановивши, що вони проводяться за мажоритарно-пропорційною системою без участі блоків політичних партій. Відповідно до закону, висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації відповідного рівня яких зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. Президент підписав цей закон, але згодом заявив, що він потребує змін.

Місцеві вибори в Україні мають відбутися в неділю, 31 жовтня.
XS
SM
MD
LG