Доступність посилання

ТОП новини

Паркан для громадянського суспільства


Сьогодні на Тріумфальній площі у Москві з’явився паркан. Це будівництво паркінгу, як заявила місцева влада. Про транспортні проблеми у російській столиці можна складати легенди, але чи справді таким необхідним є будівництво парковки на традиційному місці проведення антиурядових протестів всього за тиждень до 31-го?

Можливо, будівництво стоянки не є таким вже й необхідним. Тоді російська влада таки злякалася. Уряд змушений змінювати тактику боротьби з тими, хто ніяк не може усвідомити, що всі його зусилля спрямовані на те, щоб подарувати кожному громадянину РФ «достойне і щасливе життя».

Відтепер суспільство відразу ж реагує на прояви грубої сили з боку влади. На кожен необережний крок влади інтернет-середовище відповідає нищівною критикою або ж жорстким «стьобом»… А веб-комунікація в Росії вже давно досягла того рівня, що ігнорувати її як мінімум нерозумно.

Нещодавно російські блогери навіть змусили владу відкрити кримінальну справу проти міліціонера, який після останніх акцій протесту став героєм російської блогосфери. Звичайно, «прапорщика» не знайдуть, але чиновників змусили хоч якось відреагувати.

Дуже довго російській владі вдавалося підтримувати образ опозиціонерів-марґіналів. Але зараз підтримка рух «незгодних» у Росії зростає з кожним днем. При чому стримати цей потік «вільних людей», не зможе ні «міліція», ні «поліція».

Останньою краплею в, здавалось би, бездонній чаші російського терпіння став імпровізований концерт Юрія Шевчука на Пушкінській площі. Близько 3000 людей прийшли на «Пушку», щоб підтримати захисників Химкинського лісу.

Чи то авторитет соліста ДДТ, чи то кількість людей, змусили правоохоронців утриматись від перешкоджання проведенню мітингу. Концерт дозволили, хоч і в акустичному форматі… Не сумніваюсь, якби у Юрія Шевчука забрали гітару, він все одно співав би на Тріумфальній…

«Я ж всім оголосив, що я Юра Шевчук, музикант, – треба тепер відповідати за свої слова,» – жартує Шевчук. Він, можливо, навіть не усвідомлює того, що став символом справжньої Росії – Росії інтеліґентної, Росії вільної…



Насправді на «Пушці» відбулось дещо більше, ніж просто акція протесту. Намагаюсь переконати себе, що ми побачили зародження громадянського суспільства у Росії. А це те, чого так боїться діючий режим, будуючи паркани.

Нам лишається лише підтримувати сусідів і усім серцем сподіватися на те, що росіянам таки вдасться створити вільну державу. Тоді в України не лишиться іншого вибору, як стати вільною …
XS
SM
MD
LG