Доступність посилання

ТОП новини

Радянська зброя загрожує Україні


Дмитро Миколайчук

Київ – В Україні зберігається 500 тисяч тонн боєприпасів, призначених для утилізації. Термін гарантійного зберігання більшої частини цього арсеналу вже добіг кінця. Втім, через обмежене державне фінансування знищення зброї проходить повільніше, ніж це заплановано Міністерством оборони. У відомстві говорять, що ситуацію виправить залучення приватних інвестицій.

Півмільйона тонн боєприпасів планує знищити до 2017 року українське Міністерство оборони, повідомив під час прес-конференції, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, директор департаменту утилізації ракет та боєприпасів міністерства Юрій Бровченко.

Водночас, за його словами, очікують, що наступного року для цієї мети з державного бюджету надійде менше як 200 мільйонів гривень. Це дозволить знищити лише маленьку частку – 26 тисяч тонн зброї.

«Найстаріші боєприпаси знищені. Можна говорити про 70-ті – 80-ті роки виготовлення боєприпасів, які підлягають утилізації. Основна маса – це так звана основна номенклатура сухопутних військ, калібром від 57 міліметрів до 203 міліметрів. У класичної артилерії калібр 100–152 міліметри — це основна маса цих боєприпасів», – розповів він Радіо Свобода.

За словами представника Міністерства оборони, нині відомство розробило проект контракту з ОБСЄ, за яким ця міжнародна організація має допомогти з утилізацією залишків ракетного палива, що зберігається в Україні.

Старі ракети зберігають поряд із Хмельницькою АЕС

Тим часом самі ракети з кожним роком стають усе небезпечнішими, оскільки збігає термін їхнього гарантійного зберігання, заявив представник асоціації «Солдати миру» у Східній Європі Юрій Донський.

Він говорить, що найбільшу небезпеку становить сховище поблизу міста Святоха Хмельницької області, бо воно розташоване неподалік атомної електростанції.

«Помилкою буде дозволити добудовувати 3-й та 4-й реактори Хмельницької атомної станції, не позбувшись загрози. У сховищі зберігається боєзапас близько 110 тисяч тонн, найбільша частина яких – це ракети з радіусом польоту 60–90 кілометрів. У разі надзвичайної події чи пожежі у сховищі відбудеться розлітання ракет і мінування місцевості навколо атомної станції», – вважає військовий експерт.

Втім, заступник генерального директора Державного центру утилізації «Безпека» Володимир Попович, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, запевнив, що завершення будівництва енергоблоків АЕС заплановане на 2015 рік, а небезпечне сховище боєприпасів, за планами відомства, має бути ліквідоване на кілька років раніше.

«Розроблені два проекти ліквідації небезпечних об’єктів. Це 47-й арсенал – Святоха Хмельницької області, і 6-й арсенал – місто Ічня Чернігівської області. Ці два арсенали не входять до моделі Збройних Сил і підлягають розформуванню протягом 2011–2012 років», – повідомив Володимир Попович.

Утім, це лише два зі 130 сховищ боєприпасів в Україні. Заради пришвидшення процесу утилізації зброї у Міністерстві оборони планують залучати кошти інвесторів. Представники відомства говорять, що знищення боєприпасів на замовлення держави може бути вигідною справою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG