Доступність посилання

ТОП новини

Новий термінал у харківському аеропорту відкриють за участі Президента


Макет аеропорту в Харкові (фото з сайту avianews.com)
Макет аеропорту в Харкові (фото з сайту avianews.com)

Харків – У суботу в Харкові урочисто відкриють новий термінал міжнародного аеропорту. Його реконструкція триває в рамках підготовки до Євро-2012. На церемонії відкриття очікують чимало гостей, зокрема, Президента України. Представники інвестора, що фінансує реконструкцію аеропорту, запевняють у стовідостковій готовності об'єкта.

Про нібито неготовність нового терміналу до проголошеної дати відкриття повідомив напередодні один з місцевих телеканалів Харкова. Прес-служба компанії-інвестора, що займається реконструкцією аеропорту, одразу ж спростувала закиди. Як запевнили в компанії, до урочистого відкриття «об’єкт буде готовий на 100 відсотків», і вже 28 серпня прийме і відправить регулярні рейси до Києва.

Справжнім «красенем» називає новий термінал заступник голови харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. Він уже бачив об’єкт на власні очі.

«Звичайно, що не можна його прирівняти до Будапешта, до Парижа. Але я був у Англії, в Італії. І там аеропорти мають більш жалюгідний вигляд. Те, що там інфраструктура працює і кожен рух пасажира відпрацьований до бездоганності, то це справа часу, і я переконаний, що так само працюватиме і наш аеропорт. Але зовнішній вигляд, звичайно, він вражає, це є красень», – розповідає Шурма.

Більше не страшні тумани?

Пропускна спроможність нового терміналу – 650 людей за годину, що в шість разів більше, ніж це було дотепер. Пасажирам та авіакомпаніям обіцяють до футбольного чемпіонату Європи позбутися усіх незручностей.

«Буде встановлена нова світлосигнальна система. На сьогоднішній день ми, на жаль, постійно стикаємося з проблемами посадки літаків, особливо в осінньо-зимовий період, коли в Харкові постійно тумани і погодні умови не дозволяють виконувати регулярні рейси. Зрозуміло, це не подобається пасажирам, авіакомпаніям», – сказав директор харківського аеропорту Володимир Васильченко.

Реконструкція аеропорту може окупитися лише за півстоліття

Реконструкція харківського аеропорту розпочалася у квітні 2008-го. Левову частку робіт, за офіційними повідомленнями, фінансує держава, решту – інвестор. Загальна сума інвестицій перевищує 1,5 мільярда гривень.

Здійснювати реконструкцію цілком за власний кошт неприйнятно інвесторам. За словами Володимира Васильченка, такі проекти окуповуються щонайменше за 50 років експлуатації, а можуть не окупитися зовсім. Тому оновлювати аеродромні комплекси як стратегічні об’єкти має держава, каже директор аеропорту.

«Сталінська» помпезність як родзинка аеровокзалу

Окрім зведення нового та реконструкції старого терміналу, проектом передбачене будівництво нової злітно-посадкової смуги, капітальний ремонт перону та благоустрій привокзальної площі. Після реконструкції харківський аеропорт зможе приймати повітряні судна типу Airbus A-320 та Boeing B-737.

Родзинкою комплексу стане аеровокзал. Зведену у 1951 році будівлю архітектори вирішили залишити у первісному вигляді і не позбавляти урочистості, характерної для «сталінської» архітектури. Залишаться ліпнина на стінах, колони із високим парапетом, шпиль та золочений вінок, що вінчають будівлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG