Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: Меркель мала б говорити з Януковичем про свободу слова


Ангела Меркель і Віктор Янукович під час прес-конференції у Берліні, 28 лютого 2007 року
Ангела Меркель і Віктор Янукович під час прес-конференції у Берліні, 28 лютого 2007 року

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає канцлера Німеччини Ангелу Меркель під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем обговорити питання обмеження свободи слова в Україні.

Після того, як Віктора Януковича обрали Президентом, в Україні неодноразово здійснювалися напади на журналістів та відбувалися систематичні спроби тиску на ЗМІ з боку влади, заявляють «Репортери без кордонів».

«Ми з тривогою спостерігаємо за тим, що після Помаранчевої революції в 2004 свобода преси знову перебуває під загрозою. Ми були б Вам дуже вдячні, якби Ви нагадали Вікторові Януковичу про те, що подібна політика перешкоджання свободі слова та преси суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС», – пише керівник організації Крістіан Рікертс у листі до федерального канцлера, оприлюдненому на сайті німецького відділення організації.

У листі до канцлера Рікертс висловив стурбованість із приводу того, що напади на українських журналістів можуть залишитися безкарними.

Особливе занепокоєння правозахисників викликає доля зниклого головного редактора харківської щотижневої газети «Новий стиль» Василя Климентьєва. Журналіст займався вивченням проблем боротьби з корупцією і повідомляв про випадки зловживань із боку місцевої влади. «Репортери без кордонів» попросили Меркель закликати Януковича провести ретельне і неупереджене розслідування цієї справи.

«Репортери без кордонів» за останні шість місяців неодноразово констатували випадки нападів на журналістів із боку міліції, арешти журналістів та обшуки, а також різні форми цензури та спроб чинити тиск на працівників ЗМІ в Україні.

Візит Януковича до Німеччини має відбутися 30 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG