Доступність посилання

ТОП новини

Люди Тимошенко лишилися за ґратами


Київ – Київський апеляційний суд відмовився звільнити з-під варти колишнього голову митниці Анатолія Макаренка та колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка. У БЮТ таке рішення вважають політично мотивованим. На думку депутатів-б'ютівців, з початком виборчої кампанії до місцевих рад репресії проти опозиції можуть посилитися.

Апеляційний суд столиці відмовився змінити запобіжний захід і залишив чинним рішення, згідно з яким Анатолій Макаренко та Ігор Діденко залишатимуться під вартою до 10 жовтня. Їх звинувачують у завданні збитків державі у зв’язку з рішенням стокгольмського міжнародного арбітражу, який зобов’язав «Нафтогаз» повернути компанії «РосУкрЕнерго» 12 мільярдів кубометрів газу.

У фойє апеляційного суду столиці депутати-б'ютівці, які виступили з ініціативою взяти Анатолія Макаренка та Ігоря Діденка на поруки, не приховували своїх песимістичних очікувань іще до початку розгляду касації.

Коментуючи ж рішення, депутат-б'ютівець Олександр Абдуллін зауважив, що «не очікував іншого від суду, який вісім років тому звільнив з-під варти генерала Пукача» (основного обвинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе).

Слідство «копає» під Турчинова?

Адвокат Ігор Степанов
Адвокат Ігор Степанов, який представляє інтереси Ігоря Діденка, каже, що відчував себе на засіданні суду статистом. «Абсолютно прогнозоване було рішення, – каже юрист. – І ми були здивовані тим, що ці судді навіть не врахували наші клопотання в рішенні. Це були клопотання про зміну запобіжного заходу на грошову заставу та про звільнення на поруки 26 народних депутатів».

Зараз під вартою перебуває чотири колишні урядовці. Ще один, колишній міністр економіки Богдан Данилишин, перебуває в розшуку.

Зараз хмари почали збиратися над головою другої людини в БЮТ – Олександра Турчинова. Начебто показів саме проти колишнього першого віце-прем’єра вимагають слідчі від арештованих посадовців.

Арешт Олександра Турчинова може стати сильним ударом по такій централізованій структурі, як Блок Юлії Тимошенко. Адже саме він традиційно очолює центральний виборчий штаб БЮТ.

БЮТ чекає на нові «сюрпризи»

Андрій Кожемякін, заступник голови фрацкії БЮТ та дружина Анатолія Макаренка біля приміщення суду
Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожемякін не виключає, що кримінальне переслідування проти опозиціонерів може посилитися. «Попереду вибори до місцевих рад, потім – до Верховної Ради, – зазначає він. – Я думаю, що на вулиці Банковій планують ще декілька операцій таких, провокаційних».

Поки що б'ютівці не знають, як протидіяти ще одному заснованому проти них перед виборами прийому.

Ідеться про те, що за допомогою судових рішень на посадах голів двох обласних організацій – львівської та київської – залишаються люди, які пішли на співпрацю зі владою.

Між тим ці обласні осередки формують виборчі списки та делегують представників у виборчі комісії.

Бізнес-війна влади й опозиції

Натомість деякі експерти пов’язують репресивні заходи проти представників попередньої влади не так із виборами, як із перерозподілом власності.

За словами політолога Віктора Небоженка, кримінальне переслідування керівників митниці та «Нафтогазу» є необхідною передумовою для того, щоб повернути газ компанії «РосУкрЕнерго». А кримінальні справи проти колишнього міністра економіки та виконувача обов’язків міністра оборони – це спроби знищити економічний базис опозиційної сили. Таким чином, б’ють по бізнесу, який співпрацював із попередньою владою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG