Доступність посилання

ТОП новини

Урожай дурниць від політиків


Київ – Серпень став місяцем збирання урожаю дурниць від політиків. Традиційно першість у цій сфері веде освітянська галузь.

Стало відомо, що з підручника історії для п’ятого класу викинуть згадку про Помаранчеву революцію. Як заявив директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод, у вступному курсі до історії не має бути зайвої політизації. Тому в новій редакції книги, за якою будуть навчатися п’ятикласники вже цього року, на сучасність відводиться один абзац.

Можливо, така позиція і варта, щоб до неї прислухалися, бо молодшим школярам і справді важко розібратися в усіх політичних перипетіях сьогоднішнього дня – тому достатньо було б просто згадки про Президентів України без оцінок їхньої діяльності.

Але цю ідею розвинув регіонал Максим Луцький, який є заступником голови парламентського комітету, що відповідає за освіту. Він заявив, що Помаранчеву революцію «треба випалити з історії за те, що її призвідники зробили з країною».

Пікантності цьому висловлюванню додає той факт, що добродій Луцький обрався до парламенту за списком БЮТ, відповідно, він теж несе відповідальність за те, що команда, членом якої він був, «зробила з країною». Але після поразки Юлії Тимошенко на виборах Президента цей пан швидесенько став «тушкою» і перекинувся до регіональної коаліції і тепер вдає, наче він до помаранчевих не мав жоднісінького стосунку.

Його позиція дуже нагадує гіпертрофовану гнучкість його політичного патрона, міністра освіти Дмитра Табачника, який за часів Леоніда Кучми виступав за визнання Голодомору геноцидом, але зі зміною кон’юнктури підлаштував свою позицію під позицію переможця на виборах.

Тож чи можна виключати, що добродій Луцький спільно з Табачником не спробують викреслити згадку про Майдан 2004–05 років з підручників не тільки для п’ятого класу, а й для старшокласників?

Плювати, що нинішню вступну кампанію перетворили на пекло для вступників. Плювати, що зруйнували процес реформування освіти. Плювати, що до 1 вересня не надрукували підручників. Плювати, що галопом понеслися зменшувати навчання в школі з 12 до 11 років, але при цьому не підготували відповідну програму. Плювати, що знову почалися корупційні скандали.

Головне, щоб сподобатися начальству, яке зовсім не зацікавлене у тому, щоб були висвітлені причини Помаранчевої революції, які полягали у спробі сфальсифікувати вибори.

Прокинувшись після місячного сну, регіонал Вадим Колесніченко згадав події 16 липня цього року, коли у парламенті відзначали річницю Декларації про державний суверенітет. Він раптом усвідомив, що йому не сподобалася пісня на слова Івана Франка «Не пора». Народний депутат звернувся до Генеральної прокуратури, оскільки йому спало на думку, що «депутати з націоналістичних фракцій», дружно співаючи у Верховній Раді рядки «не пора москалеві й ляхові служить», порушили національну гідність громадян згаданих національностей.

«Уявіть, скількох проблем Україні вдалося б уникнути і чого б ми досягли, – написав із цього приводу у своєму блозі член команди Арсенія Яценюка Андрій Пишний, – якби кандидати в народні обранці проходили елементарне психіатричне обстеження». До цього важко щось додати.

Отож, написав добродій листа до прокуратури. Там би мали покрутити пальцем біля скроні і надіслати шановному захисникові національної гідності деяких народів відписку.

Але не можна виключати, що той же Табачник із Луцьким не підхоплять ідею Колесніченка і не запропонують викреслити Франка з підручників літератури. А заодно можна і Миколу Гоголя спробувати, бо він там теж ляхів згадує у «Тарасі Бульбі».

Президент не досяг рівня Чехова

Дивна річ, але Президент Віктор Янукович останнім часом не підноситься до рівня «Антон Чехов – видатний український поет» та не плутає Бебеля з Бабелем. Але він раніше вже стільки набалакав подібного, що сьогодні навіть нейтральні висловлювання сприймаються з підозрою.

Приміром, під час уже згадуваного урочистого засідання з нагоди роковин Декларації про державний суверенітет він назвав єдину державу, в якій, на його думку, має коріння незалежна Україна – це Українська Радянська Соціалістична Республіка, УРСР. Не згадав ні Київську Русь, ні козацьку державу, ні Українську Народну Республіку.

І коли під час прийняття з нагод Дня незалежності Янукович згадав у своєму виступі Київську Русь, то журналісти негайно запідозрили його у прагненні підіграти московському Патріархові Кирилу, який приїздив до України з пропагандою ідеї «руського міра».

Правда, в останні дні місяця він таки надолужив прогаяне – зробив обмовку, яку багато хто сприйняв як випадкову правду з його вуст: «Останнім часом ми долаємо численні ДЕМОКРАТИЧНІ (!) бар’єри, які були перешкодою у розвитку малого і середнього бізнесу, а також заважали інвесторам».

Якщо команда Януковича долатиме демократичні бар’єри сьогоднішніми темпами, то зникнуть не стільки перешкоди для бізнесу, а сам бізнес піде в небуття.

Юлія Тимошенко вирішила взяти приклад зі свого недавнього конкурента на президентських виборах. Виступаючи біля пам’ятника Тарасові Шевченку на День незалежності, переплутала гетьмана Павла Скоропадського із головою Директорії Симоном Петлюрою. Вона сказала, що Директорія була від Скоропадського.

Не можна виключати, що Тимошенко добре засвоїла уроки нинішньої влади: чим більше дурниць ти набалакаєш – тим швидше переможеш у політиці.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
XS
SM
MD
LG