Доступність посилання

ТОП новини

У Чечні «за правду вбивають»


Рамзан Кадиров тримає Чечню в кулаці...
Рамзан Кадиров тримає Чечню в кулаці...

Прага – Коли 1999 року тодішній президент Росії Володимир Путін почав другу чеченську війну, він, серед іншого, заявляв, що хоче навести порядок у Чечні, де безкарно викрадають і вбивають людей. Але й через десятиліття після повернення Чечні під владу Росії людей там і далі викрадають, катують і вбивають, тільки цього разу це робить уже переважно нова чеченська влада, поставлена Кремлем. Тепер ця влада твердо запроваджує свої порядки, каже Хеда Саратова. Ця жінка – одна з вузького кола активістів-правозахисників, які далі продовжують ризикувати своїми життями в Чечні.

Нинішній керівник Чечні Рамзан Кадиров влаштував небачено швидку реконструкцію зруйнованого двома війнами регіону завдяки величезним сумам, що надходять із Москви. Він збудував найбільшу в Європі мечеть, головну вулицю столиці Грозного, проспект Путіна прикрашають кав’ярні цілком західного зразка, в містах швидко ростуть житлові багатоповерхівки.

Але такий позірний добробут і спокій приховує страшну дійсність. Як кажуть правозахисники, сили безпеки Кадирова ведуть жорстоку кампанію проти супротивників його режиму.

Бути одним із небагатьох сміливців, хто збирає документальні свідчення про зловживання в регіоні, ризиковано. Викрадення і вбивство правозахисниці Наталі Естемірової минулого року стало сигналом її колегам. Організація «Меморіал», у якій працювала Естемірова, на півроку закривала своє представництво в Грозному.

«Нікому моя правда не потрібна»

За таких умов Хеда Саратова, одна з колег Естемірової, з якою вона працювала разом, лишається однією з небагатьох, хто не боїться говорити відверто.

«Нікому моя правда не потрібна. Знаєте, я щовечора засинаю з думками: ось настане ранок, і я звідси поїду геть. А вранці мені знову телефонують потерпілі, родичі викрадених, і я не можу…», – скаржиться вона.

Саратова додає: за правду вбивають, і вона знає, що можуть убити і її. Але, каже вона, втікати їй насправді нікуди: Чечня – її батьківщина, яку вона любить.

Нещодавно Хеда Саратова створила власну правозахисну організацію, «Об’єктив». Ця організація, за її словами, працює як «цілодобова служба порятунку» для допомоги потерпілим, викраденим, тим, хто зазнав тортур – усім, хто потребує допомоги.

Убивство Наталі Естемірової важко вплинуло на неї, каже Хеда Саратова. І в інтерв’ю Радіо Свобода вона заявляє, що Рамзан Кадиров насправді багато що зробив для поліпшення життя в Чечні, принаймні, зовнішнього поліпшення, і, мабуть, просто не знає, що чинять із людьми його підлеглі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG