Доступність посилання

ТОП новини

«Ми будемо пропонувати телеканалам піти на повторний публічний конкурс» – заступник голови Нацради


Лариса Мудрак
Лариса Мудрак
Ярина Скуратівська

Київ –
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заявила про готовність виставити спірні частоти двох телеканалів на новий конкурс, однак ТВі і «5 канал» мають намір продовжувати судову тяганину – навіть у європейських судах. Про можливі наступні кроки Національної ради стосовно спірних частот в ефірі Радіо Свобода розповіла заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

Нами буде запропоновано і пропонувалося вже після рішення першого судового засідання провести все ж таки повторний прозорий публічний конкурс. Ми пропонуємо це відкрито. Нам потрібна лише згода Кабінету Міністрів, оскільки існує заборона на реалізацію аналогових частот, згідно з міжнародною угодою Женева-2006, у зв’язку з розвитком цифрового телебачення. Власне, ми сподіваємося, що знайдемо аргументацію для пояснення Кабінету Міністрів, чому потрібен цей виняток, звичайно. І ми будемо пропонувати каналам, які мають рішення суду, і вчорашнього і попереднього, все ж таки піти на повторний – прозорий, публічний – конкурс. При цьому ми готові проводити цей конкурс у прямому ефірі. Я сподіваюсь, що це абсолютно достатньо реалістичний для всіх (і учасників регуляторного органу в тому числі) вихід із цієї ситуації.

– Однак зараз, наскільки я знаю, діє заборона уряду на проведення конкурсів на отримання частот. Коли Нацрада має намір звернутися до уряду з проханням проведення конкурсу?

– Як ми оголосили вчора, ми зробимо це негайно.

– Скажіть, чи доведеться «ТВіу та «5 каналові» сплачувати повторно конкурсні гарантії, ліцензійний збір у разі участі в конкурсі на отримання частот?

– Я думаю, що це питання буде врегульоване. Або буде врахований попередній їхній внесок, або принаймні ми будемо говорити про повернення попередніх і внесення нових.

– Нацрада визнала, що рішення про надання частот ухвалювалося без кворуму. Чи буде хтось покараний за протиправне рішення та завдану шкоду як каналам, так і власне іміджу регуляторного органу?

– Власне, розслідування проводилося навесні, після того, як почав формуватися новий склад Національної ради і місяць тому почалася серйозна реструктуризація Національної ради, у зв’язку, беззаперечно, і з ситуацією з розслідуванням, і з необхідністю оновлення роботи. І, власне, достатньо серйозні зміни, які можуть говорити про те, що «так». Ті люди, які були причетні до серйозних порушень, фактично не будуть співпрацювати більше з Нацрадою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG