Доступність посилання

ТОП новини

«Диво-капсули»: у таблетках для схуднення знаходять наркотичні речовини



У деяких пігулках для схуднення працівники МВС України виявили сильнодіючу психотропну речовину – сибутрамін. Уже майже півроку реалізація препаратів, до складу яких входить ця речовина, в Україні заборонена. Однак, донедавна ці пігулки вільно продавалися в українських аптеках, а ще досі їх можна купити через мережу Інтернет.

Зазвичай лікарі прописують сибутрамін при ожирінні для пригнічення апетиту пацієнта. При вживанні препаратів із сибутраміном у людини пришвидшується обмін речовин і поступово зменшується вага. Водночас, вчені довели, що, вживаючи сибутрамін, людина наражає себе на неабияку небезпеку, адже стрімко зростає ризик інфаркту й інсульту. Крім того, наслідком вживання сибутраміну можуть бути депресія, головний біль, запаморочення та нудота, також він може спричиняти звикання. Тому ще на початку року Європейське агентство лікарських засобів рекомендувало відмовитися від використання сибутраміна. На думку експертів агентства, ризики, пов'язані з прийомом цієї речовини, істотно перевищують її позитивний ефект.

У половині з 10 протестованих препаратів знайдено сибутрамін

Міністерство внутрішніх справ України розпочало боротьбу з незаконним обігом препаратів для схуднення, що містять заборонену психотропну речовину сибутрамін. Лише на Житомирщині працівники міліції вилучили з аптек більше тисячі таких пігулок. Нині оперативно-профілактичні заходи тривають по всій Україні, говорить начальник департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС Геннадій Лісконог. «Ми присікли продаж таких пігулок, заборонено торгувати ними, ми вилучаємо їх з прилавків аптек», - зазначив він.

Працівники Центру експертиз «Тест» одними з перших виявили сибутрамін у пігулках для схуднення. Президент центру Валентин Безрукий розповідає: з 10 протестованих препаратів у половині зафіксували згадану психотропну речовину. «На жодному препараті не було написано, що сибутрамін входить до його складу. У цієї речовини багато побічних ефектів, а люди, купуючи пігулки не могли знати про них».

Небезпечне схуднення

Завдяки пігулкам «LiDa», які містять сибутрамін, киянка Яніна схудла на 15 кілограмів. Щоправда, вже за кілька місяців після припинення вживання препарату вага повернулася. Яніна зізнається: поки приймала пігулки, мала проблеми зі здоров’ям. «Мене попередили в аптеці, що можуть бути побічні ефекти: підвищення тиску, серцебиття, зміни з підшлунковою залозою. Підчас приймання препарату я відчувала збудження, постійний позитивний настрій і спрагу, вночі я не спала, була нездорово активна», - розповідає жінка.

Киянка Ольга також прагне схуднути. Але вона категорично проти будь-яких пігулок для схуднення. Вона впевнена, що найкраще для фігури – правильне харчування та регулярні фізичні навантаження. «Я пробувала різні методи. Але найефективнішим є правильне харчування, системність у фізичних навантаженнях і системність у підході до свого схуднення. Тобто, якщо ти вирішила не їсти солодкого, то треба мати силу волі і не порушувати даного собі слова. А ніякі таблетки чи інші нетрадиційні засоби не зможуть допомогти, рано чи пізно ти приходиш до тієї ваги, яка була на початку», - переконана Ольга.

Шкідливі пігулки виявили і в Німеччині

У Німеччині застерігають від використання пігулок для схуднення іноземного виробництва, розповідає кореспондент Радіо Свобода з Бонну. Адже сибутрамін виявили в препаратах саме з Китаю та Індонезії.

Спеціальна лабораторія, яка працює за дорученням міської управи західнонімецького міста Дармштадт, нещодавно перевірила низку начебто рослинних препаратів з цих країн. Ця лабораторія здійснює контроль за підозрілими медичними препаратами, які потрапляють на ринок федеральної землі Гессен. Виявилося, що в пігулках міститься сибутрамін, хоч у переліку складових він і не зазначений.

Керівник міської президії Дармштадта Йоганнес Барон застерігає, що ділки, які прагнуть виключно наживи, не зупиняються навіть перед додаванням до начебто нешкідливих препаратів для схуднення небезпечних речовин. Барон наголосив, що завезення до ЄС з-закордону медичних препаратів без спеціального дозволу крім того розцінюється як злочин. Отже, замовляючи з території Німеччини ліки через Інтернет з-за меж ЄС, людина вже чинить протиправні дії. Крім того, на території країни узагалі забороняється продавати навіть ті іноземні ліки, які мають німецькі аналоги.

Контроль та подальший моніторинг

Перевірка, проведена центром експертиз «Тест», засвідчила: в таких препаратах для схуднення як «Жуйдемен», «Золотой шарик», «Da Li», «Чарівний лотос» та «Li Da», знайдено сибутрамін. У той же час компанія-реалізатор двох останніх препаратів заявляє, що подібні експертизи мають замовний характер, а сибутрамін виявляли не в справжній, а у фальсифікованій продукції, яка незаконно ввозилася в Україну.

У Міністерстві охорони здоров’я говорять, що ситуація з продажем шкідливих пігулок виникла у зв’язку з відсутністю належного нормативного регулювання виробництва і продажу харчових добавок на території України. Перший заступник директора фармакологічного центру МОЗ Віктор Чумак наголошує: якщо лікарські засоби Міністерство контролює, то харчові добавки для схуднення під жодні інспекції не потрапляють. «Питання, яке стосується контролю реклами і питання реєстрації, дозволу і контролю за добавками, в Україні абсолютно неврегульоване», - зазначає він.

Контролювати цю сферу важко ще й тому, що більшість небезпечних препаратів для схуднення купуються в Інтернеті. На сайтах, зазвичай, нема повної інформації про виробника та реалізатора продукції. А вберегтися від шкідливих препаратів зможуть перш за все ті, хто має усі необхідні дані про пігулки, які купує, запевняє експерт сфери захисту прав споживачів В’ячеслав Андрющенко. «Споживач має знати і розуміти: якщо йому привозять товар, то він має право на повну інформацію про нього, в тому числі про місце розташування тієї фірми, яка надає послуги чи реалізує товар, тобто про постачальника. Якщо споживач не знатиме цього, потім не буде з кого вимагати відшкодування збитків», - пояснює юрист.

Фахівці запевняють, що перед реєстрацію подібних препаратів для схуднення потрібно запровадити глибинну їх експертизу та перевірку на наявність психотропних та наркотичних речовин: також необхідний подальший систематичний ринковий моніторинг.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Олена Ремовська

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2009 року. Автор Крим.Реалії і ведуча програм Радіо Крим.Реалії. Була ведучою програм «Ваша Свобода»«Суботнє інтерв'ю» та «Культфронт». Запустила такі проєкти, як Радіо Донбас.Реалії і «Деталі». Автор книги «Говорить Радіо Свобода: історія Української редакції» (2014). Дослідниця історії редакції. Лауреат премії «Честь професії» у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» (2020).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG