Доступність посилання

ТОП новини

Коли Путін спав...


Хто ж у Росії справжній господар?
Хто ж у Росії справжній господар?
Рішення президента Росії Дмитра Медведєва припинити будівництво дороги через Химкинський ліс викликало цілком зрозумілу оптимістичну реакцію.

Вперше за всі роки путінської ери російська влада відреагувала на вимоги громадськості, причому буквально через кілька днів після того, як розігнали мітинг захисників Химкинського лісу.

Вперше президент країни зауважив, що населення може мати своє уявлення про те, що відбувається, хай навіть мова йде про локальне будівництво. Але рух захисників лісу в Химках давно вже з екологічного став політичним. Принаймні тому, що сама влада стала ставитися до нього, як до небезпечного прояву вільнодумства...

Проте уважний аналіз того, що відбувалося навіть у день, коли Медведєв виступив із заявою, дозволяє припустити, що вона мало стосується дороги через Химкинський ліс, а тим більше думки громадськості.

Президент, власне, відгукнувся не на громадські виступи, а на пропозицію «Єдиної Росії». Її лідери, які ще за кілька днів до своєї пропозиції були активними прихильниками продовження будівництва дороги, висловилися вкрай невизначено. Що потрібно вивчити обставини, що вони погодяться з будь-яким рішенням...

А що ж сталося через кілька днів після президентської заяви? У терміновому порядку стали збиратися підписи мешканців Химок на підтримку будівництва дороги, захисників лісу стали звинувачувати у відсутності розуміння реальних проблем міста. А губернатор Московської області Борис Громов дав велике інтерв'ю, в якому заявив про необхідність будівництва. Дивовижний прояв незгоди з президентською волею у країні, де, здавалося б, чиновники повинні беззаперечно коритись їй?

А чиновники й коряться. Тільки не волі президента, а волі прем'єр-міністра. Президент Росії зробив свою сенсаційну заяву під час далекосхідної подорожі прем'єра. Простіше кажучи (якщо врахувати різницю в часі), коли Путін спав.

Але ж до цього Володимир Путін уже не раз говорив про необхідність будівництва дороги, була ухвалена відповідна постанова уряду.

Кажучи про зупинення будівництва, Медведєв спробував показати, хто в Росії господар. Те, що будівництво фактично продовжилося, а голоси на його підтримку лише посилились, показало, що в Росії господар – Путін.

Все це, звичайно ж, не применшує ролі тих росіян, які місяць у місяць намагаються зупинити вирубку лісу, хто не хоче погоджуватися з будь-яким рішенням влади. Вони й побудують нову Росію.

Тільки це вже буде не Росія Путіна. І не Росія Медведєва...

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG