Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон: початок ізраїльсько-палестинських переговорів


Біньямін Нетаньягу, Барак Обама і Махмуд Аббас
Біньямін Нетаньягу, Барак Обама і Махмуд Аббас

Нью-Йорк – У Вашингтоні президент Сполучених Штатів Барак Обама відкрив ізраїльського-палестинські мирні переговори, відновлені після дворічної перерви. Мирні переговори точилися неодноразово в минулому, за різних президентів, але завжди однаково безрезультатно. Чи є шанси, що цього разу учасникам непростих переговорів вдасться домовитись?

У хорі коментаторів переважають голоси скептиків, оскільки у ключових питаннях позиції сторін діаметрально протилежні.

Палестинці обстоюють право біженців на повернення до своїх домівок, залишених у перебігу війни за незалежність Ізраїлю 1948-го року.

Ізраїль налаштований рішуче проти повернення біженців, вважаючи, що це докорінно змінило б демографію єврейської держави. Палестинці хочуть бачити своєю столицею східну частину Єрусалима, але Ізраїль наполягає на неподільності міста як власного історичного центру.

Палестинці вимагають звільнити всі території, окуповані Ізраїлем у війні 1967-го року і ліквідувати всі ізраїльські поселення.

Ізраїль бажає залишити за собою частину території.

До Вашингтона на запрошення Обами прибули лідери Єгипту та Йорданії – двох арабських країн, що уклали мир із Ізраїлем. За столом переговорів у будинку державного департаменту США –глава Палестинської адміністрації Махмуд Аббас і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, який заявив перед відкриттям переговорів: «Я не наївна людина. Я бачу всі труднощі й перепони, але попри це я вважаю, що прикінцевої мирної угоди можна досягти. Звичайно, це залежить не лише від нас. Але я, зі свого боку, хочу віддати цьому стільки часу й зусиль, скільки потрібно...».

Ніби підкреслюючи обсяг труднощів, біля міста Хеврон на Західному березі ріки Йордан палестинський араб саме напередодні переговорів обстріляв із автомата ізраїльську автівку, вбивши чотирьох її пасажирів, включно з вагітною жінкою.

Відповідальність за злочин взяло на себе угруповання «Хамас», яке називає Аббаса «зрадником» за його переговори з Ізраїлем.

У Вашингтоні цей акт тероризму розцінили як спробу заблокувати переговори. Прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс закликав учасників «просуватися вперед попри важкі часи, прагнучи досягти справедливого й тривкого миру в регіоні в ім’я безпеки всіх народів».

Чи є підстави для оптимізму?

Певні підстави є. Напередодні переговорів Егуд Барак, ізраїльський міністр оборони, запропонував важливу поступку.

Ізраїль ладен поступитися східною, населеною арабами, частиною Єрусалима, з тим, щоб старе місто, де так звана Стіна плачу – залишки зруйнованого Храму, отримало спеціальний статус. Барак Обама виступив із короткою заявою з приводу теракту на Західному березі.

«Ще будуть екстремісти, які, замість пошуків миру, прагнутимуть руйнування. Я хочу, щоб мене зрозуміли дуже чітко. Сполучені Штати будуть непохитні у підтримці безпеки Ізраїлю... Отож, хай це усвідомить «Хамас» і всі інші, відповідальні за мерзенні злочини, що вони нас не зупинять».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG