Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані замінене керівництво служби безпеки після втечі заколотників


Втікачі із в’язниці служби безпеки в Душанбе
Втікачі із в’язниці служби безпеки в Душанбе

Прага –Очільників служби національної безпеки Таджикистану звільнив президент Емомалі Рахмон внаслідок раптової втечі 25 особливо небезпечних для таджицької влади в’язнів, включно з шістьма громадянами Росії. Втікачі із в’язниці служби безпеки в Душанбе належать, за офіційним звинуваченням, до групи організаторів невдалого державного перевороту в Таджикистані. При втечі 24 серпня із ув’язнення заколотники вбили шістьох охоронців в’язниці. Більшість із 25 втікачів до сьогодні не знайдені.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон указом звільнив у четвер голову Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Хайріддіна Абдурахімова, який обіймав цю посаду впродовж 11 років. Новим керівником ДКНБ призначено Саймуміна Ятімова, котрий до цього перебував на дипломатичній службі (був послом Душанбе в ЄС у Брюсселі). Перед цим Ятімов упродовж 5 років був заступником керівника служби безпеки Таджикистану.

За непідтвердженими даними, котрі надійшли із Душанбе, одного зі втікачів захоплили внаслідок операції правоохоронців поблизу столиці країни. Йдеться про Ібрагіма Насреддінова, який нібито був організатором втечі 25 в’язнів. Також відомо, що раніше Насреддінов був переданий Таджикистану з американської в’язниці Ґуантанамо.

Охорона в’язнів у день втечі була послаблена

Серед втікачів були й родичі Мірозо Зіоєва, колишнього лідера ісламської опозиції країни, який був якийсь час за президентства Рахмона міністром з питань надзвичайних ситуацій. Сам Зіоєв був убитий за нез'ясованих обставин минулого року в колишній цитаделі войовничої опозиції, східній області Таджикистану – Тавілдарі. Після цього деякі з членів родини головного лідера опозиції, включно з його двома синами і дядьком, були ув’язнені в Душанбе.

За офіційними даними таджицької влади, у списку втікачів – дядько Зіоєва, а також брат загиблого лідера опозиції.

Президент Рахмон різко розкритикував роботу ДКНБ після втечі заколотників. Речник Міністерства юстиції країни Парвіна Алізода повідомила Радіо Свобода, що багато питань щодо охорони в’язнів під час організованої втечі 25 змовників поки що залишаються без відповіді. Зокрема й те, чому лише три охоронці тієї ночі охороняли 90 в’язнів у в’язниці номер один. Алізода також відзначила, що у ніч втечі заколотників всі троє охоронців молилися під час свята Рамадану в тюремному коридорі, а згаданий уже Насреддінов мав доступ до ключів дверей камер і не спав разом з іншими в’язнями.

Офіційні особи ДКНБ в Таджикистані поки що відмовилися коментувати ситуацію, пов’язану зі втечею 25 небезпечних в’язнів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG