Доступність посилання

ТОП новини

«Національний» дуб святкує ювілей


Анастасія Москвичова

Київ – Мінприроди та Київський еколого-культурний центр присвоїли сьогодні звання «Національне дерево України» дубові Грюневальда, найстарішому дереву столиці. За підрахунками науковців, цьому дубові має бути близько 900 років. У липні цього року дуб увійшов до реєстру 17 національних дерев, перемігши у номінації «естетично цінне дерево».

Названий на честь німецького художника Матіаса Грюневальда дуб росте на території одного із санаторіїв української столиці. Це – справжній велетень заввишки майже 20 метрів.

Ще кілька років тому він переживав не найкращі часи. Велике дупло дуба неодноразово підпалювали відпочивальники санаторію, а величезні гілки за відсутності опор загрожували розірвати дерево навпіл. Однак силами ентузіастів дуб вилікували, і він потрапив до переліку національних дерев України, ставши серед них найбільш «естетично цінним».

Переможців визначали Державна служба заповідної справи спільно з Еколого-культурним центром. Окрім київського дуба, до переможців цієї номінації увійшли також ще один дуб на Чернігівщині, яблуня на Сумщині та кримський суничник.

Київський еколого-культурний центр спільно з Мінприроди вирішили відсвяткувати ювілей київського дуба-красеня. З цієї нагоди сьогодні представники Міністерства відкрили меморіальну табличку, що засвідчує вік дерева та його нинішній статус.

Присудження звань національних дерев розворушило українських чиновників – Борейко

Хоча з моменту оголошення офіційного переліку національних дерев України минув лише місяць, на місцях вже є певні зрушення у справі охорони старих дерев, зазначає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Закарпатська та Чернігівська обласні державні адміністрації звернулись до нас, аби ми надали допомогу тим деревам, які у них ростуть, мають статус національних, але мають дупла, – говорить він. – І от ми будемо лікувати Дуб-чемпіон на Закарпатті і будемо лікувати Монастирський дуб у Чернігівській області».

Художник Генрі Ягодкін
Щодо вже вилікуваного дуба Грюневальда у Києві, то він зацікавив не тільки екологів та чиновників. Художник Генрі Ягодкін за час свого перебування в санаторії створив серію малюнків, де зобразив тамтешні дуби.

«Коли все сходиться в одну точку – історія, якісь езотеричні настрої, пов’язані із силою землі, силою дерева, – то виникають не просто якісь замальовки, а більш романтичний погляд художника на все це», – зазначає митець.

Художник переконаний: дух таких дерев неможливо передати механічно – за допомогою фотографії – їх потрібно тільки малювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG