Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво кримського парламенту хоче проводити місцеві вибори російською мовою


Сімферополь – Президія Верховної Ради Криму звернулася до українського парламенту із закликом дозволити використовувати російську мову для друку бюлетенів і для оформлення усієї виборчої документації на території автономії. З такою ініціативою виступили депутати з групи «Російська єдність» і її підтримали представники Партії регіонів.

Засідання президії кримського парламенту пройшло без преси і про ухвалені рішення не знали навіть у прес-центрі Верховної Ради Криму. Там же не змогли пояснити таємничість розгляду цього питання.

Починаючи 1998 року усі вибори на території АРК проводяться з україномовними бюлетенями, як і решта документації теж українською, і раніше нарікань на це не виникало. Тим не менш, автор проекту звернення депутат Віктор Попов каже, що проблема існує і її можна встигнути вирішити до того, як офіційно розпочнеться виборча кампанія.

За його словами, «немає нічого неможливого і реальне все те, чого вимагають люди». Проблемою Віктор Попов називає те, що «у Криму майже 99% населення розмовляє російською мовою» і саме цією мовою «переважна більшість кримчан хотіла б заповнювати і читати бюлетені».

Не російською, а трьома мовами?

З депутатом не зовсім погоджується кримський політичний оглядач Микола Семена. В інтерв’ю Радіо Свобода він нагадав, що за даними перепису в автономії не 99, а 67% російськомовних, які, втім, переважно, знають українську мову.

Разом з тим, на думку Миколи Семени, враховуючи лінгвістичні особливості півострова та статус автономії, Верховна Рада України мала б забезпечити друк для Криму тримовних бюлетенів – одночасно українською, російською і кримськотатарською мовами.

Експерт вважає, що технічно це можливо, але насправді український парламент вже не вноситиме жодних змін до виборчого закону. Тож вимога кримських депутатів, найвірогідніше, залишиться без задоволення.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG