Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від чергової сесії Верховної Ради (огляд преси)


Київ – «Сезон розпочався». У статті під таким заголовком оглядач газети «День» прогнозує, чого слід очікувати від чергової сесії Верховної Ради. Нинішня осінь в Україні буде політично визначальною, вважає він. Але визначальний характер цього сезону буде пов’язаний не стільки з діяльністю Верховної Ради, скільки з місцевими виборами та їхнім результатом, тобто з тим, чи вдасться Партії регіонів втримати під контролем виборчий процес і досягнути базового запланованого результату. Якщо ні, то регіоналам не вдасться підтвердити статус потужної правлячої партії, тоді це посилить суперечності й проблеми всередині парламентської коаліції.

Із січня наступного року банківські вклади громадян обкладатимуть податком у 5%. Оподатковуватимуть заощадження на суму понад 200 тисяч гривень. Нові податки мають наповнити бюджет, вважають урядовці. Однак, на думку експерта «Газети по-українськи», насправді фіскальні органи хочуть дізнатися, скільки у людей грошей на депозитах, щоб потім контролювати. Крім того, влада зможе блокувати рахунки політичних опонентів. Інші коментарі пропонуються в публікації «Депозити стануть невигідними».

Щорічно українці викидають на смітник близько 14 мільйонів тонн побутових відходів. Із них, як стверджує тижневик «Ділова столиця», при правильній переробці можна виробити 4 мільйони тонн сировини для будівництва доріг, повністю забезпечити електроенергією такий мегаполіс, як Київ, а теплом – такий, як Донецьк. Проте місцева влада, посилаючись на земельні, екологічні та фінансові проблеми, не дає зрушити з мертвої точки будівництво нових підприємств, які дали б можливість ефективно використовувати сміття. Відтак більше 90% відходів гниє і розкладається на незліченних звалищах і полігонах. Стаття називається «Золоте дно».
Нині маркування більшості продуктів рясніє позначками «Не містить ГМО». Чи справді це так, сказати важко. Насамперед тому, пояснює газета «Голос України», що провести контрольні аналізи на місцях усього товару практично неможливо. Стовідсотковий митний контроль при ввезенні харчів та сільгосппродукції також відсутній. Крім того, тепер ГМО-рослини ростуть на багатьох вітчизняних полях. Чи варто їх боятись? Про це видання розповідає у статті «Продукти – без ГМО. А насіння?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG