Доступність посилання

ТОП новини

Запорізька облрада постановила надати російській мові статус регіональної


Запорізька обласна рада вирішила присвоїти російській мові статус регіональної на території області. Таке рішення облрада ухвалила на сесії 8 вересня.

«Питання «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Запорізькій області і сприяння виконанню зобов’язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» було ухвалене пакетом разом з іншими питаннями сесії», – повідомили сьогодні в прес-службі облради.

Підставою для винесення «мовного питання» на розгляд сесії, за даними прес-служби, стали дані Всеукраїнського перепису населення 2001 року, які зафіксували, що в Запорізькому регіоні, де проживають представники 130 національностей, міжнаціональною мовою спілкування є саме російська мова. «48,2% жителів Запорізької області заявили, що вважають рідною і вільно володіють саме російською мовою», – пояснили в прес-службі.

Таким чином, за повідомленням прес-служби, відтепер у Запорізькій області «російська мова як мова міжнаціонального спілкування використовується в усіх сферах громадського життя і є регіональною мовою». Депутати також ухвалили рішення про те, щоб «ухвалення і публікація рішень Запорізької обласної ради проводилися українською (державною), а також російською (регіональною) мовою».

Запорізькій обласній державній адміністрації, сільським, селищним, міським і районним радам Запорізького регіону також рекомендовано використовувати в діловодстві разом з українською (державною) також російську (регіональну) мову.

У червні 2007 року Запорізька облрада вже вирішувала надати російській мові статус регіональної, після чого прокуратура оскаржила це рішення в суді.

Попередніми роками ціла низка обласних та міських рад у східній чи південній частинах України ухвалювали рішення щодо регіонального статусу російської мови на підвідомчій їм території, але або вони скасовували ці рішення самі за протестами прокуратури, або ж їх скасовували через суд як такі, що ухвалені з перевищенням повноважень цих рад.
XS
SM
MD
LG