Доступність посилання

ТОП новини

Неповнолітніх злодюжок в Угорщині карають нарівні з дорослими порушниками


Угорщина – Угорська Гельсінська група висловила занепокоєння з приводу порушення поліцією прав підлітків, які здійснили дрібну крадіжку. Батьки неповнолітніх скаржаться, що правоохоронці надуживають своїми повноваженнями, тримаючи їхніх дітей під вартою кілька діб. Водночас правозахисники звертають увагу на те, що у подібних випадках, серед інших засобів впливу на порушників, закон передбачає і застосування штрафних санкцій. Звідки такі розбіжності в юридичних тлумаченнях одного й того ж кримінального кодексу і до чого це призводить на практиці?

Цього літа в Угорщині запрацював новий кримінальний кодекс. Віднині за дрібну крадіжку товарів чи речей, вартість яких не перевищує 100 доларів, підлітка можуть протримати у поліції під вартою не лише 48 годин, а й навіть більше – аж до винесення вироку судді. Необхідність застосування на практиці такої норми законодавці мотивують дуже просто. Вони посилаються на те, що останнім часом в Угорщині більше крадуть у крамницях і в громадських місцях.

Поліція охоче скористалася розширеними повноваженнями. Всього за кілька тижнів по країні у камерах попереднього затримання побувало понад півсотні зловлених на дрібній крадіжці підлітків. Хтось із затриманих поліцією і не думає перейматись такою халепою. А дехто, особливо новачки, впадає в депресію і довго не виходить з неї.

Мама однієї 15-літньої дівчини і сама не могла заспокоїтися певний час, адже її дочка всього-на-всього спокусилася недорогою біжутерією в галантерейному відділі крамниці. Але за це дівчину тримали в поліції за ґратами аж дві доби. Мама затриманої скаржиться, що для чутливих підлітків такий засіб покарання є надто суворим.

Неприпустимо підміняти адміністративну відповідальність кримінальною

Соціолог Марія Герцоґ переконана, що служителям угорської Феміди не слід підходити з однаковою міркою до неповнолітніх порушників і дорослих.

«У випадку тих дітей і молодих людей, де є загроза, що вони і в майбутньому матимуть проблеми із законом, цей засіб впливу може бути катастрофічним, бо вони стануть ще злішими, переймаючи в тюрмі один від одного звички, які не сприяють нормальній інтеграції у суспільство», – каже Марія Герцоґ.

Вона і її колеги тільки розводять руками, коли до них потрапляє дещо дивна поліцейська статистика. Адже якщо, наприклад, десь у східній області Саболч кілька хлопців за поцуплену в супермаркеті шоколадку відсиділи за ґратами майже тиждень, то, скажімо, на півночі країни, в області Боршод, суддя постановив підліткам за з’їдений глазурований сирок лише сплатити невеликий адміністративний штраф.

Соціологи і правозахисники не проти практики покарань дрібних крадіжок взагалі. Але вони пропонують не карали надто суворо, щоб кримінальна відповідальність не заміняла адміністративну і навпаки.

Співголова Угорської Гельсінкської групи Андраш Кріштоф Кадар з цього приводу зауважив: «Річ у тому, що коли я, припустімо, привласню чийсь ноутбук за тисячу доларів, то є можливість домовитися зі власником, відшкодувавши вартість цього портативного комп’ютера, а з іншого боку, якщо мене зловлять у крамниці на крадіжці банки пива чи пляшки вина, то я можу потрапити до в’язниці».

Кадар вважає, що надмірна суворість угорського кримінального кодексу до дрібних крадіїв порушує конвенцію ООН щодо прав дітей. У цьому документі, зокрема, йдеться про те, що неповнолітніх можна помістити за ґрати лише за умови скоєння важких кримінальних злочинів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG