Доступність посилання

ТОП новини

Оперні костюми «Ла Скала» вперше у Львові


Театр «Ла Скала» в Мілані
Театр «Ла Скала» в Мілані

Львів – 18 костюмів відомих оперних співаків, які виступали на сцені «Ла Скала», представлені на виставці у Львівському оперному театрі. Вперше музей «Ла Скала» вивіз частину костюмів за територію міланського театру.

Сценічні костюми, виставлені у скляному футлярі, можна оглянути у Дзеркальному залі львівської опери. У них в «Ла Скала» виступали такі світові оперні зірки, як Лучано Паваротті, Пласідо Домінго, Рената Тебальді, Мірелла Френі та інші у виставах «Аїда», «Отелло», «Ріголетто», «Дон Карлос» Верді, «Борис Годунов» Мусоргського, «Євгеній Онєгін» Чайковського та «Мадам Батерфляй» Пуччіні.

Сценічні костюми вражають своєю красою і майстерністю виконання. На пошиття одного вбрання потрібно три місяці. Майже усе ручна робота. Тому вартість їх доволі висока, а те, що в них виступали світові оперні зірки, робить їх безцінними.

Директор музею «Ла Скала» Ренато Ґаравалья наголосив, що вперше музей вивіз костюми. І саме у Львів.

«Те, що виставка тут, – це вислід приватних дружніх зв’язків із керівництвом львівського театру. Костюми зможуть побачити всі охочі. Ми привезли їх саме у Львів, тому що Львівський оперний театр вперше подарував нам бюст відомої співачки Соломії Крушельницької», – каже Ренато Ґаравалья.

«Ла Скала» обіцяє подарувати Львову концерт


Два роки тому в одному з залів музею «Ла Скала» була виставлена скульптура славетної оперної співачки Соломії Крушельницької, яка виступала на сцені міланського театру. Однак жодного костюма примадонни у музеї не збереглось. Загалом у фондах налічується понад 40 000 сценічних оперних костюмів. Як правило, зірки виступають у них один-два рази.

Щоб львів’яни та гості міста могли оглянути сценічний одяг з «золотого фонду» музею «Ла Скала», майже рік передували переговори. Вартість страхівки одного костюма становить близько 50 000 євро.

Ренато Ґаравалья повідомив, що співаки «Ла Скала» обов’язково приїдуть у Львів із концертом, а ось виступити з оперою нереально, бо це шалені фінансові видатки.

Окрім сценічних костюмів, на виставці представлені копії афіш театру, серед яких і сезону 1908 -1909 років, на яких є ім’я Соломії Крушельницької, а також експонуються фотографії з вистав міланського театру.

Виставка «Театральні костюми видатних оперних співаків» триватиме до листопада.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG