Доступність посилання

ТОП новини

Українці мігрують із міст у села (огляд преси)


Київ – Президент Янукович заявив, що розвиток шахт і підвищення добробуту гірників є пріоритетним напрямком у діяльності нинішньої влади. Проте, як стверджує газета «Голос України», існує загроза, що деякі шахти не дочекаються реформування, бо вже зараз, за допомогою напівлегальних схем, вони виводяться з державної власності й потрапляють до рук спритних бізнесменів. Подробиці видання розповідає у статті «Куди зникають державні шахти».

За останні півроку ставлення влади до малого і середнього бізнесу змінилося у гірший бік, стверджує експерт «Газети по-українськи». Його насторожує, що уряд намагається проштовхнути Податковий кодекс, який фактично розв’яже руки фіскальним органам. Податкова служба отримає надзвичайні повноваження. Її інспектори зможуть незаконно списати кошти з рахунку фірми, звинуватити підприємця в ухилянні від сплати податків, безперешкодно заходити до робочих приміщень. І все це – без будь-якої санкції й всупереч презумпції невинуватості. Поки що підприємці можуть боротися в судах. Але якщо податковий «безпредєл» узаконять, то ніякі суди не допоможуть. Половина малого і середнього бізнесу просто перестане існувати, прогнозує експерт.

Знайти роботу у великому місті й покращити умови власного життя – чи не найголовніший фактор, який змушує людину змінити місце проживання. І найчастіше переїздять громадяни з сіл у міста й мегаполіси, де більше можливостей і перспектив. Однак, як інформує газета «День», останнім часом спостерігається зворотна тенденція: зростає число людей, які виїжджають із великих міст у невеликі районні центри й села. Докладніше про причини і статистику йдеться в матеріалі «Подалі від міста, або Про особливості внутрішньої української міграції».

Людство вступило у десятиліття дефіциту продуктів. Згідно з прогнозом міністерства сільського господарства США, населення землі до 2020 року збільшиться на мільярд і становитиме 7,5 мільярдів осіб. Це призведе до значного росту споживання продуктів харчування. І для України це чудова нагода заробити. Журналісти газети «Діло» з’ясовували, яку вигоду принесе дефіцит харчів Україні. Стаття називається «Хто нагодує планету».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG