Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття саміту ЄС затьмарює депортація ромів із Франції


Суперечності, які виникли через депортацію ромів з Франції до Румунії та Болгарії, затьмарюють сьогоднішнє відкриття у Брюсселі саміту лідерів Євросоюзу.

Франція в середу назвала «неприйнятними» коментарі комісара ЄС з питань юстиції Вівіан Редінґ, яка порівняла французькі дії щодо ромів з нацистськими переслідуваннями цього народу під час Другої світової війни.

Прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон сказав, що слова Редінґ є «неймовірними, немислимими і скандальними», та закликав терміново розв’язати проблеми ромів, що прибувають до західних країн Євросоюзу, не маючи достатніх коштів для існування.

З початку цього року з Франції депортували понад 8 тисяч народжених за кордоном цієї країни ромів. Євросоюз може визнати це порушенням свого законодавства. Депортовані є громадянами інших країн ЄС, головно Румунії й Болгарії, які мають в усьому Євросоюзі право вільного пересуванняї

Попередньо планувалося, що саміт лідерів ЄС зосередиться на обговоренні питань економічної і зовнішньої політики об’єднання.
XS
SM
MD
LG