Доступність посилання

ТОП новини

Ефір – для моралі, мережу – під замок?


Анастасія Москвичова

Київ – Депутати мають намір узаконити обов’язковий мінімум теле- та радіопрограм, що пропагують моральні цінності, а також спробують контролювати вміст доступних українцям Інтернет-сайтів. Про це, серед іншого, йдеться у законопроекті щодо внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі». Однак деякі медіаексперти висловили сумніви щодо можливості та доцільності впровадження запланованих змін.

Українські парламентарії хочуть зобов’язати державні та комунальні ЗМІ популяризувати морально-етичні цінності. Таким чином депутати планують боротися з курінням, алкоголізмом та поширенням жорстокості, етнічної та релігійної нетерпимості в Україні. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що, зокрема, передбачає держзамовлення на ефірний час для демонстрації «моральних» теле- та радіопрограм.

На думку одного з ініціаторів законопроекту, «б'ютівця» Павла Мовчана, саме держава повинна регулювати питання етики у суспільстві.

«Дух комерції панує у всіх інформаційних сферах. Культура, і не тільки, фінансується за залишковим принципом. Тому ми й кажемо про необхідність державної опіки культурою. Якщо ми будемо думати про задоволення духовних потреб кожної людини, то тоді питання коштів не буде стояти таким чином», – каже Мовчан.

Натомість, колишній член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Сторожук відкидає будь-яку можливість державного регулювання теле- та радіоефіру.

«Це буде ще одна профанація, – вважає медіаексперт. – Я впевнений, що якщо буде силоміць таке робитися, програми чи ролики, які пропагуватимуть моральні цінності, то глядачі це будуть пропускати через «ситечко», «мережку», і ніякого впливу це не матиме».

В Україні нема технічних умов для керування Інтернет-простором експерт

Якщо вплив держави на телебачення і радіо експерти називають неефективним, то державний контроль Інтернету може викликати громадське обурення.

Голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова в інтерв’ю Радіо Свобода розкритикувала чинну редакцію закону «Про захист суспільної моралі». А запропоновані зміни, які розширюють повноваження Комісії з питань захисту суспільної моралі, за її словами, тільки погіршать ситуацію.

«Змінюється сфера дії закону. Якщо раніше проводився постаналіз, то тепер йдеться про попередній аналіз інтернет-контенту, – зазначає Попова. – До того ж, там є неможлива для виконання норма про блокування контенту поза територією України. Цю норму технічно не можна виконати».

Нині проект щодо внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі» депутати передали на розгляд парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. Доти, доки документ не потрапив до зали Верховної Ради, Інтернет-асоціація спільно з іншими громадськими організаціями має намір подати депутатам на розгляд альтернативний проект закону, який би регулював суспільну мораль.
XS
SM
MD
LG