Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні сповнюється 10 років від зникнення Георгія Гонгадзе


Сьогодні в Києві і Львові відбуваються акції пам’яті Георгія Гонгадзе, а також пам’яті всіх загиблих журналістів, які громадськість щорічно організовує 16 вересня, у день зникнення Гонгадзе.

Зокрема, в Київській області, на 7-му кілометрі траси Біла Церква – Тараща, де потім виявили тіло Георгія Гонгадзе, відбудеться мітинг-реквієм із приводу 10-х роковин із дня його зникнення.

У Києві у Володимирському соборі під вечір пройде панахида в пам’ять про журналістів, які загинули через свою професійну діяльність.

Увечері відбудеться й традиційна акція на майдані Незалежності «Прийди і засвіти свічку пам’яті», де журналісти, громадські активісти та громадяни вшанують пам’ять Гонгадзе та інших загиблих журналістів. Після мітингу планується хода на вулицю Банкову до Адміністрації Президента з вимогами до влади.

У Львові акція розпочнеться ввечері мітингом біля пам’ятника Шевченкові і продовжиться походом до Дерева пам’яті на проспекті Свободи.

Також упродовж дня журналістські та громадські організації проводять у Києві прес-конференції та круглі столи за темами: «10 років по тому – вбивство Георгія Гонгадзе не розкрите», «10 років після смерті Георгія Гонгадзе: чи виборола Україна свободу слова?», «10 років без Гонгадзе: уроки для України».

Журналіст Георгій Гонгадзе, засновник інтернет-видання «Українська правда», зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у виконанні вбивства Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, – і засудив їх до позбавлення волі строком від 12 до 13 років. Іще один обвинувачений, колишній начальник цього департаменту Олексій Пукач, перебував у розшуку з 2005 року і був затриманий 21 липня 2009 року.

14 вересня 2010 року прес-служба Генеральної прокуратури заявила, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього генерала міліції Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе закінчується. За даними Генпрокуратури, слідство встановило, що замовником цього злочину був тодішній міністр внутрішніх справ України, Юрій Кравченко, нині покійний.
XS
SM
MD
LG