Доступність посилання

ТОП новини

Мовна дискусія, замість комунальної...


«Прекрасні» українські дороги. Мова «відпочиває»?..
«Прекрасні» українські дороги. Мова «відпочиває»?..
Багатослівна і більше подібна на сварку дискусія з приводу матеріалу «Російська мова як альтернатива «покращенню життя вже сьогодні» неприємно вразила. Російсько- та україномовні знову почали свою безкінечну етнокультурну «пісню».

Натомість, матеріал присвячений іншому: влада, не маючи здобутків, не маючи переконливих пропозицій щодо покращення життя вже сьогодні, розігрує мовну карту.

Таким чином, вона намагається мобілізувати свій електорат. Мене не дивує, що влада діє подібним чином (підозрюю, що її опоненти за таких умов діяли б аналогічно). Але я не розумію ані захисників української мови, ані адептів російської чи двомовності, які з готовністю на таку підміну повелися. Російськомовних не розумію ще більше, адже їм вішають локшину на вуха їхні ж обранці.

Замість обуритися, що влада махлює, підмінює комунальні аргументи лінгвістичними, аудиторія з радістю вхопилася за новий привід посваритися за давність мови та етногенез.

Україно- та російськомовні браття, друзі й колеги! Вашу увагу вдало відволікають від тих проблем, для вирішення яких і функціонує місцеве самоврядування. Ми ходимо і їздимо одними й тими ж захаращеними вулицями, отримуємо неякісні комунальні послуги, які, утім, стають дедалі дорожчими…

Це не до того, що комуналка важливіша за мову. Це про те, що місцеві вибори не найкращий привід для гуманітарних суперечок. Подумайте, за що ви сплачуєте і потурбуйтеся про те, аби продовжити свою безкінечну сварку-дискусію в комфортніших умовах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG