Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі приїде до Харкова із родинами розстріляних НКВС польських офіцерів – консул


Президент Польщі Броніслав Коморовський приїде до України разом із родинами польських офіцерів, розстріляних у Харкові у 1940 році органами радянського НКВС.

Про це у неділю повідомив Радіо Свобода Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Ґранат.

«Буде покладання вінків на Меморіалі в Харкові, і в частині польській, і в частині українській. Відбудеться меса, буде виступати Президент Польщі, Прем'єр-міністр України, я думаю, і представники цих родин», – сказав Генконсул Польщі у Харкові.

Візит Президента Польщі до Харкова заплановано на 25 вересня.

Броніслав Коморовський збирається взяти участь в заходах із нагоди 10-ї річниці відкриття Меморіалу жертвам тоталітарного режиму у Харкові, де вшанує пам'ять розстріляних польських військовополонених. Разом із ним має відвідати Меморіал Прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомили раніше в Адміністрації Президента України. Віктор Янукович цього дня перебуватиме із візитом у Нью-Йорку.

На цвинтарі, неподалік селища П'ятихатки у Харкові поховано близько чотирьох тисяч польських офіцерів, яких було заарештовано після радянської окупації теренів, що належали Польщі у вересні 1939 року і розстріляно весною 1940 року.

10 квітня 2010 року в авіакатастрофі під російським Смоленськом загинув Президент Польщі Лех Качинський, який прямував до Катині для участі в меморіальних заходах. Разом із Качинським загинуло близько ста осіб офіційної польської делегації.
XS
SM
MD
LG