Доступність посилання

ТОП новини

Саме перейменування у Росії міліції на поліцію мало що дасть


Російська міліція під час опозиційних акцій у Москві, 12 вересня 2010 року
Російська міліція під час опозиційних акцій у Москві, 12 вересня 2010 року

Російський президент Дмитро Медведєв запропонував запровадити службові жетони для співробітників міліції – тепер у Росії вона називатиметься поліцією – й пояснювати громадянам права при їхньому затриманні. Також затриманий громадянин має отримати право на телефонний дзвінок – як це робиться в інших країнах, скажімо, у Сполучених Штатах.

На перший погляд, ці зміни допоможуть російським поліцейським стати ближче до своїх співгромадян. Адже рівень довіри до правоохоронних органів в Росії набагато нижчий, ніж у країнах Заходу. Більше того, можна сказати, що росіяни просто побоюються своїх міліціонерів, і мають для цього всі підстави.

Після того, як відбулося кілька гучних історій за участю російських міліціонерів, що розстрілювали мирних громадян просто в супермаркетах або виявлялися представниками кримінального світу, взагалі виникло запитання: кого й від кого охороняє міліція?

Проте є й інше запитання: чи можна реформувати правоохоронні органи і не реформувати країну? Якщо голова уряду Володимир Путін пропонує міліції «надавати по башці» учасникам акцій незгодних на Тріумфальній площі, чи може наявність жетона поліцейського під час цієї акції виправдати дії правоохоронних органів? Якщо затримані учасники акції будуть мати право на один дзвінок, що це може змінити? Адже їх заарештовують просто на очах світової преси, по плечах якої також гуляє міліцейська палиця!

Треба не перейменовувати, а змінювати – і не лише міліцію, а й саму Росію


Чи можна змінити міліцію у суспільстві, наскрізь корумпованому, у країні, громадяни якої вже звикли, що чиновник вирішує проблеми із правоохоронними органами і навіть судом за наявності звичайнісінького службового посвідчення, і це допомагає не тільки в ситуаціях дрібних правопорушень, але й тоді, коли мова йде про дорожні пригоди, що закінчуються смертю потерпілих?

Громадянин знає, що його єдиною зброєю у захисті буде хабар, а правоохоронець чекає від нього грошей і не приховує цього. А того, хто хотів би чесно працювати, система випльовує. Та й влаштована вона так, що на зарплату особливо не проживеш – треба, або включатися у корупційні схеми, або залишати службу.

Саме тому російська міліція давно вже перетворилася на справжнє озброєне ополчення, яке покликане не стільки захищати громадян від злочинності, скільки захищати владу від громадян – нерідко у спілці з тією ж організованою злочинністю, що давно вже інтегрувалася у владу й диктує свої правила гри.

Міліція використовується для боротьби із політичними опонентами і знищення неслухняного бізнесу, для залякування і оббріхування – для всього того, чим вона аж ніяк не може займатися. Якщо хтось насмілюється в Росії про це сказати, то самі міліціонери діють грубо і впевнено, як це було зовсім недавно, під час нальоту правоохоронців на редакцію журналу «Новое время».

Перейменуванням у поліцію, жетонами і дзвінками справу тут не вирішити. Треба не перейменовувати, а змінювати. Насамперед саму Росію, а вже потім її поліцію-міліцію.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG