Доступність посилання

ТОП новини

«Луганськтепловоз»: черговий етап невизначеності


Луганський машинобудівний завод, холдингова компанія «Луганськтепловоз»
Луганський машинобудівний завод, холдингова компанія «Луганськтепловоз»

Луганськ – В історії з приватизацією одного з найбільших машинобудівних підприємств України, холдингової компанії «Луганськтепловоз», новий поворот. Господарчий суд Києва визнав недійсними підсумки останнього конкурсу з продажу 76 відсотків акцій цього заводу. Таким чином суд задовольнив позов кіпрської компанії «Мантара Холдинг», яку пов’язують з бізнесменом Ігорем Коломойським і яку не допустили до конкурсу.

Фонд Держмайна 15 червня цього року визнав переможцем конкурсу з продажу 76% «Луганськтепловозу» Брянський машинобудівний завод. Ця російська компанія, що належить «Трансмашхолдінгу», при стартовій ціні 400 мільйонів гривень запропонувала всього на 10 мільйонів більше. У конкурсі тоді взяли участь лише дві компанії – Брянський завод та Сумське науково-виробниче об’єднання ім. Фрунзе. При цьому до торгів не допустили компанію «Мантара Холдинг». Виручену суму експерти тоді назвали значно заниженою.

Незадоволеним лишився і український уряд. Віце-прем’єр Андрій Клюєв заявив про можливу змову двох компаній. Між тим, росіяни свої 410 мільйонів гривень за український завод досі не заплатили. «Трансмашхолдинг» вимагає від Фонду держмайна спершу повернути гроші (58 мільйонів доларів), внесені за акції під час попередньої приватизації у 2006 році.

Народний депутат України Олександр Бондар, який свого часу очолював Фонд Держмайна, не виключає, що саме це спірне питання могло вплинути на нинішнє рішення суду.

«Мабуть, це була позиція Фонду, він не дуже заперечував. Можливо, таким чином вирішили ситуацію розв’язати», – каже Олександр Бондар.

У будь-якому випадку, вважає Олександр Бондар, конкурс пройшов з порушеннями, і суд вчинив правильно.
Пам’ятник біля заводу «Луганськтепловоз» - тисячний післявоєнний паровоз 1949 р.

Чи не набридне росіянам?

Якщо акції знову виставлять на продаж, для «Луганськтепловозу» це вже буде четверта спроба приватизації. За таких умов «Трансмашхолдинг» може просто відмовитися від купівлі цього активу, вважає експерт з машинобудування Інна Перепелиця.

«Якщо Україна й далі буде іти таким чином, що з 2007 року власник до сих пір не може нормально розпоряджатись своїм майном через судові тяжби, то є шанси, що вони розширять виробництво на одному зі своїх заводів. Це питання часу та інвестицій», – переконана вона.

Французькі технології для наших локомотивів

Натомість аналітик інвестиційної групи «Сократ» Костянтин Меселевський вважає: хто б не став власником «Луганськтепловозу», російські ринки для заводу залишаться відкритими і найбільш перспективними. Але при цьому він зауважує, що співпраця з «Трансмашхолдингом» могла б дати поштовх для розвитку не тільки луганському заводу, а й загалом українській промисловості.

«Трансмашхолдинг» зараз підписав договір про співпрацю і продав блокуючий пакет акцій французькій компанії «Альстом». Компанія «Альстом» працює з більш сучасними технологіями, і це могло б позитивно вплинути на розвиток нашої залізниці в цілому», – пояснює Меселевський.

Всі експерти пророкують «Луганськетпловозу» черговий етап приватизації. Хоча впевнені, що росіяни опротестують рішення суду у вищій інстанції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG