Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Курков: Я знаю двох-трьох політиків, які справді читають книжки


Відомий письменник Андрій Курков заявив в ефірі Радіо Свобода, що зараз тиражі книг знизилися вдвічі: «І падіння відбувається десь на 40%. Частково це фінансова криза. По-друге, є наша стара хвороба – недостатньо інформації про нові книжки, про письменників, нема жодних безкоштовних для видавців варіантів, щоб рекламувати книжку, на радіо...».

Письменник стурбований тим, що з-понад 500 райцентрів України книгарні є лише в кількох. І це при тому, що є «багато цікавих книжок. Є навіть переклади українською. Ось нещодавно вийшов «Восьмий повірений» хорватського письменника Ренато Баретіча, бестселер у Хорватії на Балканах. Виходять нові книжки навіть зараз», – каже письменник.

Чому ж не читають книжки? «Я думаю, тут, у принципі, наша країна спонукає людей не читати. Щоб не виникало питання: чий поет Чехов?..», – іронізує письменник.

«Я з багатьма політиками знайомий. Знаю тільки двох-трьох з них, що справді читають книжки. Тігіпко, Осташ, який, здається, зараз у дипломатію пішов з політики. Ще парочка. А решта не читає», – заявив Курков.

Торкаючись Росії, Курков заявив: «Якщо так сильно дружити в Росією, тоді українським олігархам в Україні не лишиться місця. Бо Росія – конкретна країна, і бізнес там значно конкретніший».

І ще про Росію: «Мене обізвали в Росії «українським націоналістом, який пише російською». Але все це було пов’язано з виходом роману «Остання любов президента», де один з персонажів зветься Володимир Путін, він є президентом до 2016 року з короткою 4-річною перервою...Воно все видно. Коли багато про це думаєш. Як у шахах», – каже письменник.

«Я завжди був пацифіст. Я про це книжку написав, за що її назвали спочатку антиросійською, потім антиукраїнською, потім дали премію Генріха Бьойля в Німеччині. Справа в тому, якщо до влади приходить фізична влада, це означає, що інтелектуальної влади не буде. А фізична влада якби стоїть, робить паради, перекличку на плацу і таке інше. Йде у суспільстві військова ієрархія. У суспільстві звичайна людина стає рядовим, майже звичайна людина, але щось робить для влади, стає єфрейтором, а генерали, полковники і майори ходять і командують. Ви закордоном часто буваєте? Коли вас ДАІ зупиняє, що каже? Майор Василюк чи майор Петренко. А ви до нього – рядовий без форми. Коли фізична влада при владі, то навіть якщо у вас не буде керма, вас зупинятиме майор, він представлятиметься майор Василюк, чого ви ходите?», – заявив в ефірі Радіо Свобода Андрій Курков.

Повний текст розмови з письменником Андрієм Курковим читайте у неділю, 26 вересня.
XS
SM
MD
LG