Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії керівник МВС пішов у відставку після протестів поліцейських


Прага – Міністр внутрішніх справ Румунії подав у відставку на тлі виступів кількох тисяч співробітників поліції, які влаштували несанкціоновані протести. Поліцейські протести були спричинені значними скороченнями зарплат, які зачепили весь сектор державних службовців. Скорочення бюджетних витрат у Румунії є одним із найбільших у Європі і є умовою для надання кредитів країні з боку Міжнародного валютного фонду.

Міністр Василе Блаґа подав у відставку в понеділок, це, за його словами, є справою честі. «Пані і панове, сьогодні зранку я подав прем’єр-міністру Емілю Боку прохання про відставку з посади міністра внутрішніх справ. Це – почесна відставка», – зауважив він.

Як заявив Василе Блаґа, поліцейські, котрі організували несанкціонований протест проти скорочення зарплат, порушили присягу і збезчестили міністерство. За його словами, протести поліцейський підривають державну владу.

Блаґа є вже сьомим міністром, який менше ніж за місяць, покинув уряд. Румунія проводить значні бюджетні скорочення для того щоб утримати дефіцит бюджету в межах 6,8 відсотка. Для цього зарплати в бюджетному секторі скорочені на чверть, що і спричинило бурхливі протести.

Лише протягом минулого тижня Румунією прокотилися різні акції протесту. Та, що призвела до відставки міністра внутрішніх справ, відбулася у п’ятницю і нараховувала близько 6 тисяч поліцейських. Під вигуки «Забирайся геть, підлий собако!» поліцейські пройшли маршем до президентського палацу, який вони намагалися закидати своїми кашкетами, яйцями і пляшками з водою.

У відповідь президент країни Траян Басеску та прем’єр-міністр Еміль Бок відмовилися від охорони поліції, залишивши тільки свою особисту охорону.

Опозиція планує оголосити недовіру уряду Бока

Економічна ситуація в Румунії залишається складною після того, як економіка скоротилася на понад 7 відсотків минулого року, а цього року, як очікується, може зменшитися ще на майже 2 відсотки. Уряд зі своїми скороченнями є надзвичайно непопулярний. і опозиція намагається використати народні настрої, щоб висловити йому недовіру під час голосування в жовтні.

Прем’єр-міністр Еміль Бок намагався врятувати ситуацію шляхом зміни ключових міністрів уряду, включно з міністром фінансів та економіки. Та його влада залишається хиткою, бо він контролює лише незначну більшість у парламенті і змушений покладатися на голоси групи незалежних депутатів. У червні для відставки уряду Бока опозиції забракло лише кількох голосів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG