Доступність посилання

ТОП новини

Лужков втратив посаду мера Москви. Через «недовіру» президента Росії...




Прага – Президент Росії Дмитро Медведєв відправив мера Москви Юрія Лужкова у відставку «у зв’язку зі втратою довіри». Тимчасово виконувати обов’язки голови міста буде Володимир Рєсін, віце-мер столиці Росії. Про це повідомила кремлівська прес-служба. Указ набув чинності у день його підписання.


За даними інформагенцій, Юрій Лужков почав свій останній робочий день на посаді мера близько сьомої ранку. Мерія працювала у звичному режимі. Повідомлення про відставку надійшло через кілька хвилин. Президент Дмитро Медведєв не має наміру зустрічатися з екс-мером. Тим часом владна партія «Єдина Росія» готує свій список кандидатів на посаду столичного мера.

Московський політолог Микола Петров заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що «відставка мера Лужкова завершує низку відставок так званих «губернаторів-ваговиків», що почалися ще минулої осені.

Політолог вважає, що у владному тандемі Путін-Медведєв можуть бути розбіжності щодо особи майбутнього мера, але «наївно думати, що Путін, для якого Лужков був головним політичним опонентом у 1999 і на початку 2000 року, ставився до нього добре».

Юрій Лужков і Олена Батуріна стали останнім часом мішенню Кремля та його мас-медій
Директор міжнародного центру політичної експертизи Євген Мінченко заявив, що різке розлучення з Лужковим може означати, що він не дістав ніяких відступних посад.

«Ситуація розвивається за жорстким сценарієм, він передбачає кримінальні справи проти оточення мера як мінімум. Адже для втрати довіри мають бути підстави», – вважає Мінченко. На його думку, тепер очевидно, що новим мером стане людина зі сторони, а команду Лужкова замінять.

Виконувачем обов’язків мера Москви призначений Володимир Рєсін. На думку оглядачів, це перехідна фігура.

Уже колишній мер Москви Юрій Лужков написав заяву про вихід із «Єдиної Росії», повідомили в керівництві партії.

Соб’янін і Шанцев – ідеальна пара?

Російська преса назвала кількох кандидатів, які можуть посісти місце Лужкова. Це, зокрема, голова апарату уряду – заступник керівника уряду Росії Сергій Соб’янін і екс-віце-мер Москви Валерій Шанцев. Шанцеву дехто пророкує місце керівника столичного уряду.


Сергій Соб’янін (справа) є ймовірним кандидатом на посаду мера Москви
Політолог Гліб Павловський заявив журналістам, що Соб’янін і Шанцев – пара, близька до ідеальної.

Відставку мера Москви оглядачі передбачали. Останніми тижнями телеканали Росії демонстрували гострі «викривальні» передачі про Юрія Лужкова і його дружину, найбагатшу жінку Росії.

Cвого часу Юрію Лужкову за його антиукраїнські заяви (зокрема, щодо Криму) було заборонено в’їзд до України. Його навіть оголошували персоною нон-грата. З приходом до влади команди Віктора Януковича Лужкова повністю «реабілітували».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG