Доступність посилання

ТОП новини

США: мобільні телефони – загроза життю на дорозі


Нью-Йорк – Вплив мобільного зв'язку на безпеку автомобільного руху обговорювали губернатори, урядовці та спеціалісти з усіх 50 штатів Америки на конференції у Канзасі.

Чи вам коли-небудь доводилося уникати зіткнення з автівкою, водій якої якраз у цей момент тримав біля вуха мобільний телефон? В Америці мобільник подекуди обертається справжнім лихом. Мобільний телефон, точніше, користування ним за кермом, становить реальну загрозу безпеці руху.

За статистикою, щойно оприлюдненою на конференції у Канзасі, понад 5 тисяч жертв на дорогах Америки минулого року відносять на рахунок водіїв, які відволікалися, розмовляючи по мобільному телефону або відправляючи тексти СМС.

Розглядають пропозицію взагалі заборонити водіям користуватися мобільниками, навіть такими, що ними можна користуватися без рук, бо вже сама розмова, як стверджують експерти, відволікає увагу від дороги.

«На мою думку, ця пропозиція (заборони) викликана побоюваннями, що... користування мобільником будь-якого типу за кермом є небезпечним. Дослідження Інституту страхування безпеки руху, університету Карнегі-Мелона та низки інших установ показують, що навіть користування мобільником без рук не підвищує безпеки», – пояснив Джонатан Адкінс, представник Асоціації губернаторів.

Заборона як остання надія

Але якби таку резолюцію губернатори ухвалили, вона не матиме зобов'язуючої сили. Для цього потрібне рішення законодавчих зборів кожного окремого штату. Вісім штатів уже заборонили користування мобільником за кермом. 30 штатів заборонили надсилання текстів СМС водієм під час руху.

Міністр транспорту США Рей ЛаГуд, який бере участь у конференції в Канзасі, звинуватив автобудівників у тому, що їхні технологічні винаходи у царині зв'язку відволікають увагу водіїв.

«Останніми днями й тижнями ми бачили повідомлення про те, що автобудівники впроваджують в авта нову технологію, яка дозволяє шоферові, замість безпечного водіння, перевіряти Facebook, входити до інтернету та інші подібні речі, – зазначає міністр. – Але факти залишаються фактами. Технологія, яка потребує рук, очей та уваги водія, відволікає від дороги й призводить до катастрофи. Крапка».

Однак противники тотальної заборони мобільників за кермом посилаються на брак коштів для активної перевірки дотримання цього шляховою поліцією. Щоправда, Конгрес нині розглядає законопроект про фінансування штатів для такої перевірки, але мало хто сподівається, що його ухвалять за умов економічної кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG