Доступність посилання

ТОП новини

Дивись, бо вдарю!


Уся Європа страйкує. Французи не хочуть йти раніше на пенсію. Румуни протестують проти зниження зарплат. Ірландці таранять вантажівками свій парламент. Іспанці сьогодні розпочали загальний страйк проти заходів економії з боку влади. І чехи також тисячами виходять на вулиці, бо зарплати багатьом знижують аж до 20 відсотків.

І ловлю себе на думці, а що ж українці? Чи й всі щасливі і мають бажану працю та зарплату і обожнюють свою владу? Мабуть, що ні...То що ж так тихо в майже 50-мільйонному людському морі? Може перед бурею? А чи не так, як у тому анекдоті:


Їде дядько в брилі на гарбі селом, а до нього вуркаган в куфайці підскочив. Малий такий собі, миршавий... Дядько ніби й не зауважив, все собі пужалном над головами биків помахує, мух відганяє... Бики бредуть поволі, гарба скрипить... Тут клятий вуркаган раптом, із кривим усміхом з-під кашкета, вихоплює у дядька пужално і як врепіжить межи плечі тому! А наш дядько нічого, лише почухав спину і лоба під брилем та й мугикнув до вурка:

–Ти, того, поволі...

А вуркаган знову та вже дядька по потилиці пужалном хвать! Дядько зіщулився весь і не стерпів та повернувшись до миршавого врага у куфайці, кинув:

– Я й здачі можу дати...

Вуркаган лише зареготав чорним ротом, та як вліпить дядька нашого його ж пужалном межи очі, того й писок червона юшка залила. Тут вже дядько вигукнув:

– Та ти, враже, якщо мене ще раз вдариш, то я не знаю, що я з тобою зроблю...

Вурко на це лише ногою дядька з гарби копнув та тільки й закуріло за ним. А що ж дядько? Він став посеред шляху, почухав потилицю, втерся рукавом та й буркнув нехотячи, собі вже:

– То так би й зразу сказав, а то ще б’ється...

Буденний анекдот але щось у ньому є й про українське сьогодення. Хіба можна говорити про якісь страйки тут, чи, не приведи Господи – спротив(!), коли примітивна, дрібна жменька вуркаганів поганяють цілим народом. Та й чи ж народ це? Тому й сумніви гризуть європейців, котрі сьогодні страйкують.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG