Доступність посилання

ТОП новини

Економічне відновлення гальмують старі борги і брак довіри


Київ – Банківська система України активно відновлюється після колапсу 2008-2009 років, зазначають експерти. Обсяги активів і зобов’язань банків останнім часом стабільно зростають. Водночас урядовці вважають, що фінансові установи недостатньо активно стимулюють посткризове економічне відновлення.

Головною проблемою фінансового сектора, на думку віце-прем’єра Сергія Тігіпка, сьогодні є небажання банків відновлювати кредитування, хоча система накопичила вже достатньо ресурсів для цього.

«Системних проблем у банківському секторі ми не бачимо. Особливих ризиків тут ми не бачимо. Банки мають достатню капіталізацію, майже потрійна ліквідність порівняно з нормальними періодами часу, та, звичайно, бояться кредитувати, тому нам потрібно ще ухвалити необхідні рішення, щоб їх стимулювати», – твердить Сергій Тігіпко.

На думку експертів, відновленню активного кредитування заважає брак якісних позичальників. Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко говорить, що гальмом кредитної активності є все ще актуальні втрати від знецінення гривні.

Девальвація 2008 року забрала у підприємств і окремих громадян близько 180 мільярдів гривень. Цей борговий тягар не дає економіці можливості відновитися: «У 2006 році голова НБУ Володимир Стельмах захищав позицію Національного банку, щоб запровадити заборону валютного кредитування. Банки з іноземним капіталом переконували, що все буде ОК. Тепер хотілося б, щоб цю різницю у 180 мільярдів вони взяли на себе і перекрили її, тому що економіка ж стоїть!» – нарікає президент Асоціації українських банків.

Недовіра гривні чи недовіра владі?

Шкідливими Олександр Сугоняко вважає пропоноване урядом оподаткування доходів від депозитів. Він говорить, що це може зупинити відновлення ресурсної бази банків. Як економіст, не є прихильником такого підходу і депутат парламенту від Партії регіонів Олексій Плотников. Разом з тим, великих ризиків у запровадженні податку на депозити він не бачить.

«Це все ж таки досить незначний відсоток. Якби пішли на те ж саме обкладання на доходи із заробітних плат, то це точно б ускладнило. Те, що пропонується п’ять відсотків, не є чинником, який би ускладнив процес кредитування», – сказав Радіо Свобода Олексій Плотников.

Та найголовнішою в питанні економічного відновлення залишається проблема довіри, переконаний президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко: «Чому у нас ходить долар? Тому що ми не довіряємо тим людям, які стоять за гривнею. Чому ми довіряємо долару? Тому що за ним стоїть президент Сполучених Штатів, слово якого важить щось».
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG