Доступність посилання

ТОП новини

CША: до виборів – один місяць


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах один місяць залишається до проміжних виборів, які заповідають істотні зміни у Конгресі. За прогнозами, Демократична партія, чиї депутати становлять нині більшість в обох палатах законодавчих зборів країни, може опинитися у меншості, в опозиції.

Як показують опитування громадської думки, а вони напередодні виборів проводяться що кілька днів, суспільство критично оцінює діяльність Демократичної партії та її лідера, президента Барака Обами. Вони вважають, що країна йде хибним курсом. Причин називають декілька, але головне те, що економічна криза триває, рівень безробіття наближається до 10 відсотків у той час, як Білий дім обіцяв подолати цю небезпечну тенденцію ще минулого літа.

Другого листопада на проміжних виборах американці переобиратимуть увесь склад Палати представників і третину Сенату. На передвиборчих мітингах республіканські кандидати обіцяють змінити курс уряду, скоротити податки й зменшити обсяг бюрократичного апарату.

Президент Барак Обама стверджує, що це не допоможе подолати кризу:«Республіканці, які прагнуть вибороти більшість у Конгресі, пропонують власні ідеї, здебільшого ту ж таки політику, яка й призвела до економічної кризи. Нічого дивного, бо багато хто з їхніх лідерів був архітектором тієї програшної політики. Вона ґрунтується на тій самій застарілій філософії... Це не рецепт для кращого майбутнього. Це відгомін катастрофічного десятиліття, і ми не можемо дозволити його повторення».

Обама залишається оптимістом

Тисячі студентів з ентузіазмом вітали президента Обаму на мітингу в університеті штату Вісконсін, де він, сказав, зокрема що «найбільша помилка, якої ми можемо припуститися тепер – це дозволити розчаруванню призвести до апатії. Я обіцяю вам, що справи зміняться. Ви мусите триматися зі мною. Ви не повинні втрачати надію».

Одначе заклики Обами, як показують опитування серед виборців, не дуже їх переконують. Ба більше, конгресмени-демократи, явно відходячи від усталеної традиції, не прохають президента про моральну підтримку у боротьбі за переобрання.

За підрахунками Діка Морриса, колишнього дорадника президента Білла Клінтона, республіканці нині лідирують у 54 виборчих округах, де досі вели перед демократи.

Демократичній партії у Палаті представників, вважає Моррис, загрожує найгірша за останні 110 років поразка на проміжних виборах. Демократи, на його думку, також можуть втратити контроль у Сенаті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG