Доступність посилання

ТОП новини

Вселенський Патріарх звернувся до Януковича щодо збереження зелених зон


Вселенський Патріарх Варфоломій направив Президентові України Віктору Януковичу листа, в якому висловив «занепокоєність проблемою зелених зон Харкова і попросив Януковича вжити заходів щодо їхнього захисту». Про це йдеться в листі Головного секретаря синоду Вселенського патріархату, архімандрита Варфоломеоса Самараса, повідомили у Харківській правозахисній групі.

Лист надійшов у відповідь на звернення харків’янки Олени Узбек, яка просила Патріарха «не залишитись байдужим до проблеми великого українського міста» і підтримати людей, які борються за збереження паркової зони.

Питання захисту зелених зон у Харкові постало цього літа, коли влада міста вирішила побудувати дорогу через центральний парк імені Горького. Кілька сотень харків’ян висловилися проти цього, оскільки будівництво передбачало вирубку значної кількості дерев у парку. До того ж з’явилися повідомлення про намір посадовців віддати під забудову котеджами землю, що поруч із новою дорогою.

Самі чиновники пояснювали проект підготовкою до Євро-2012. Щоправда згодом представники УЄФА заявили, що будівництво цієї дороги не має жодного відношення до футбольного чемпіонату.

Внаслідок численних акцій протесту про ситуацію в Харкові дізналася світова спільнота. Утім дорогу таки збудували. Вже місяць по ній їздять автомобілі. Однак водії зізнаються, що транспортну проблему міста нова магістраль не вирішує.

Натомість акції на захист зелених зон у Харкові не припиняються. Активісти відстоюють дерева в інших районах міста, а також у Лісопарку, де приватні компанії отримують від влади землю під будівництво.
XS
SM
MD
LG